Vrolijk Suikerfeest!

 In Algemeen

Eid al-fitr (ied-oel-fitr) wordt in het Nederlands vaak aangeduid als het Suikerfeest. Het feest dat aan het einde van de Ramadan gevierd wordt. De traditie bij het Suikerfeest wil dat de familie bij elkaar komt. Er wordt samen 3 dagen gefeest en lekker gegeten.

Mevrouw Emine Özbas (bezoekster Turkse dagopvang Bahtiyar) en Naoual Raiss (medewerkster Marokkaanse dagopvang El Kantra) vertellen over de Ramadan en het Suikerfeest.

Mevrouw Emine Özbas:

‘Toen ik 13 jaar was deed ik voor het eerst mee met de ramadan. Ik herinner me dat het ’s avonds altijd heel druk was in de straten. Iedereen praatte met elkaar. Er heerste veel saamhorigheid en geduld. Deden mensen iets verkeerds dan werd dat vergeven. Na het eten als de zon onder was gegaan gingen de mensen bidden in de moskee en daarna ging het feest van start. Mijn broer maakte altijd een heerlijke vleessoep en we aten veel verschillende broodjes, Turkse lasagnes, gevulde wijnbladeren en salades. Toe alten we gedroogd fruit en druiven. Tijdens de ramadan smaakte het eten anders omdat je natuurlijk de hele dag niets hebt gegeten en gedronken en je de maaltijd heel anders beleefde.

De dag voor het Suikerfeest mochten alle kinderen hun handen laten beschilderen met henna. Tijdens het Suikerfeest de volgende dag waren er tal van activiteiten. Er waren schommels, we konden cricket spelen, overal was er eten en drinken. Het mooiste vond ik dat wij als kind de huizen langs mochten. We gingen de huizen in de wijk langs. De mensen deden de deur open met ieder twee zakken bij zich: één voor geld en één voor snoep. We waren de koning te rijk.’

Naoual Raiss:

‘De bedoeling van het vasten is om dichterbij je geloof te komen en een maand van saamhorigheid en vergeving. Ik lees veel in de Koran en sta stil bij de mensen die het minder hebben dan ik. Ruzies worden in deze maand bijgelegd. Na deze maand begin je als het ware aan een nieuwe start en voel je je als herboren.

Tijdens de ramadan begin ik altijd om half acht ’s avonds met koken voor de iftar maaltijd, de maaltijd na zonsondergang gedurende de vastenmaand. Ik maak altijd een grote pan met Marokkaanse groentesoep, harira genaamd, waarvan we drie dagen eten. Naast mijn man komen er elke avond wel vrienden of familie eten dus ik kook best uitgebreid. Bijvoorbeeld kip met amandelen en tomaten uit de oven, salades van pasta komkommer en tomaten en Marokkaanse pannenkoeken. Verder staan er altijd dadels op tafel. Als de zon onder is eten we eerst een dadel en gaan daarna bidden. Dat duurt ongeveer tien minuten en daarna starten we met de Iftar maaltijd.

In de ramadan maand is het de bedoeling dat je met alle mensen die je lief hebt een keer het vasten breekt. Zo kookt mijn moeder voor alle kinderen en kleinkinderen in het laatste weekend voor het Suikerfeest. Als het Suikerfeest start is het de hele week nog feest waarin je elkaar alle goeds toe wenst. We kopen nieuwe kleren en cadeaus voor elkaar. Een beetje zoals Kerst maar dan anders.’

Tante viert graag feest met haar familie! Vanuit het centrale punt in Avondvrede werden er allerlei lekkernijen op de laatste dag van het Suikerfeest getransporteerd naar alle locaties van tanteLouise zodat clienten, medewerkers, mantelzorgers, vrijwilligers, leerlingen en stagiaires kon proeven van het feest. Het zijn indrukwekkende hoeveelheden, als je het zo leest: 36 levensgrote schalen met overheerlijke baklava. En dan ook nog eens 24 kiloschalen tot de rand gevuld met zoet Marokkaans banket. Tante en heel de familie hebben er van genoten! Sağol! Shokran!

Delen is lief...Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page