Unieke samenwerking met JazzBoZ

 In Algemeen

TanteLouise en Jazz Bergen op Zoom zijn een unieke samenwerking aangegaan: omdat de meeste van onze bewoners niet in staat zijn om JazzBoZ te bezoeken, brengt tanteLouise het festival naar de bewoners.

Jazz en het brein!
De laatste jaren is er veel neurologisch onderzoek gedaan onder andere bij mensen met dementie. Daaruit is gebleken dat het hersengebied waar we onze muzikale herinneringen opslaan bij dementie pas in een vergevorderd stadium wordt aangetast. Samen met de muziektherapeuten van tanteLouise heeft JazzBoZ een meerjarig project opgezet, waarbij cliënten van tanteLouise kunnen genieten van prachtige muziek.

Michael Varekamp
Het eerste vond plaats op zaterdag 19 mei in Residentie Moermont. Daar gaf de bekende trompettist Michael Varekamp met zijn band een concert. Speciaal voor alle bewoners en hun familieleden. Onder het motto Jazzmemories loodste Varekamp zijn publiek aan de hand van korte anekdotes mee door de geschiedenis van de jazz.

Varekamp gaat in juni op intieme wijze muzikaal ‘in gesprek’ met cliënten. Door middel van bekende klassieke jazzmuziek worden herinneringen opgeroepen en krijgen mensen de gelegenheid hun eigen verhaal te vertellen, waar Michael Varekamp met zijn begeleidende muzikanten op anticiperen.

Teus Nobel
Voor de cliënten waarbij het geheugen minder eenvoudig te ontsluiten is, gaat Teus Nobel, solotrompettist bij Orkest Koninklijke Luchtmacht en specialist op Flugelhorn, aan de slag om cliënten zintuigelijk te prikkelen met improvisatie, klankkleur en beleving. Voor Teus, JazzBoZ en tanteLouise is dit een experiment dat nu al naar meer smaakt. Recent nog was Teus Nobel op NPO1 te zien bij omroep Max in het programma Max Academy waarin hij samen met neurowetenschapper Eric Scherder (ook geen onbekende voor tanteLouise) een college over het brein en muziek verzorgde.