Londen heeft de Big Ben, tante haar Wilhelmientje

 In Algemeen

 

Het was een emotioneel moment, zo bekende Jef Pelgrims in alle eerlijkheid. Een absoluut hoogtepunt, een droom die werkelijkheid werd. Vanmiddag zette hij – als geestelijk vader van het immense bouwproject – op de binnenplaats van Hof van Nassau een ultramodern uurwerk in beweging, dat wordt aangestuurd door een atoomklok in Duitsland. “Een klok van internationale allure dus”, opperde Pelgrims. “Londen heeft de Big Ben, Florence zijn campanile, zoals Pisa zijn scheve toren heeft. Ook Steenbergen heeft nu zijn eigen baken.”

Pelgrims had ook al nagedacht over een naam. “In de lijn van Hof van Nassau past de naam van een koningin. Ik heb getwijfeld tussen Juliana en Wilhelmina. Ik kies voor Wilhelmientje.” Pelgrims hoopt dat de klokkentoren een centrale plaats inneemt in de binnentuin van het nieuwe verpleeghuis. “Het moet een ontmoetingsplek worden, een plaats waar elke dag wat te beleven valt. De klok is niet alleen om te kijken hoe laat het is, ze moet de bewoners ook een thuisgevoel geven. Want zoals het klokje thuis tikt…”