Koningin Máxima opent op 28 mei verpleeghuis Hof van Nassau

 In Geen onderdeel van een categorie

Hare Majesteit Koningin Máxima opent dinsdagmorgen 28 mei in Steenbergen het nieuwe Hof van Nassau. Met een baanbrekend concept en ondersteuning van moderne technologie biedt zorginstelling tanteLouise in dit nieuwe verpleeghuis maximaal verantwoorde vrijheid aan cliënten met dementie.

Leven in vrijheid is ieders wens, maar nooit vanzelfsprekend. Zeker niet voor een toenemend aantal mensen dat lijdt aan dementie. Zonder de essentie van warme persoonsgerichte zorg uit het oog te verliezen heeft tanteLouise elegante oplossingen gezocht om de deprimerende consequenties van dementie te reduceren.

Bewoners van Hof van Nassau hebben elk een eigen leefcirkel. Een armband met daarin een sensor bepaalt waar zij zich binnen aanvaardbare risico’s veilig kunnen bewegen. Dat is niet beperkt tot de eigen woning, maar veelal ook in de riante binnentuin, het restaurant, de terrassen langs de jachthaven of zelfs buiten het complex. Waar mogelijk worden zo de frustraties van gesloten deuren weggenomen, wat ertoe leidt dat bewoners meer bewegen, daardoor vitaler zijn, zich zichtbaar prettiger voelen en significant minder medicijnen gebruiken.

Daarnaast geldt Hof van Nassau als een living lab, een kraamkamer voor slimme en tijdbesparende zorginnovaties die tanteLouise in het kader van het project ‘Anders werken in de zorg’ ontwikkelt. Die vernieuwing is nodig omdat de vraag naar kwalitatief hoogwaardige zorg in snel tempo toeneemt, terwijl het aantal medewerkers dat die zorg kan leveren relatief kleiner wordt.

Tijdens haar bezoek aan Hof van Nassau maakt Koningin Máxima niet alleen kennis met de bewoners, medewerkers en vrijwilligers van tanteLouise, maar ook met het fenomeen leefcirkels en de daarbij behorende domotica. Daarnaast worden haar de laatste innovaties getoond zoals die in Hof van Nassau worden gebruikt of verder worden ontwikkeld, zoals de ‘slimme vloeren’ en een futuristische bril waarmee tanteLouise het aantal medicatiefouten significant vermindert.

Het bezoek van Koningin Máxima aan Hof van Nassau is vandaag door de Rijksvoorlichtingsdienst officieel bekendgemaakt. Haar bezoek duurt ongeveer anderhalf uur. Daarna volgt – bij goed weer in de binnentuin – een feestelijk samenzijn voor bewoners, medewerkers en vrijwilligers van Hof van Nassau en genodigden. ’s Middags gaat het feest nog even door; dan is er een ‘vorstelijk’ onthaal voor familie, mantelzorgers en buurtbewoners.

Koningin Máxima
Beeld: © RVD – Jeroen van der Meyde

Hof van Nassau
Beeld: © tanteLouise – Tonny Presser