Conny en Jan-Kees in China

 In Geen onderdeel van een categorie

De titel van dit bericht klinkt haast als een uitgave uit de stripserie ‘de avonturen van Kuifje’…  Op uitnodiging van minister Hugo de Jonge brachten Conny Helder (Raad van Bestuur) en Jan-Kees van Wijnen (directeur Zorg) deze week een bezoek aan China. Namens tanteLouise sloten zij aan bij de handelsmissie Ouderenzorg en Ageing. Het was inderdaad een avontuur, een prachtige reis én een co-creatie tussen het ministerie van VWS, de ambassade in China, Netherlands Enterprise Agency (RVO.nl) en de Task Force Health Care.

Zij bezochten verpleeghuizen, revalidatiecentra en ziekenhuizen en voerden tal van gesprekken met zorgondernemers, professionals en beleidsmakers. Het belangrijkste doel was het delen van kennis tussen beide landen, met name over de vraag hoe we de zorg moeten organiseren om het sterk groeiend aantal kwetsbare ouderen in zowel Nederland als China van goede zorg te kunnen (blijven) voorzien. In China was men lovend over de wijze waarop tanteLouise vorm geeft aan dementiezorg. Dat maakt tanteLouise niet alleen dankbaar, maar ook nog eens heel trots op het werk van alle medewerkers.

Conny en Jan-Kees hebben ook het nodige geleerd van de Chinezen. De wijze waarop zij vorm geven aan dagbesteding, de manier waarop zij ‘communities’ gebruiken om eenzaamheid te bestrijden en hun technologische oplossingen om de zorg betaalbaar te houden, zijn niet alleen interessant voor tanteLouise, maar voor de zorg in heel Nederland. Kortom de reis vraagt, in samenwerking met het ministerie van VWS, om een vervolg… nadere verkenningen om te zien hoe effectief samen te werken en kennis te kunnen delen.

Bekijk hier de terugblik van minister Hugo de Jonge:

Terugblikvlog Hugo de Jonge (#55 - bezoek China)