Chinese studenten en professoren verwonderen zich bij tanteLouise

 In Geen onderdeel van een categorie

Tante hoort je denken… China? Is dat niet een beetje ver. Hoe is dat zo gekomen? Van Nederland naar China of andersom, dat is inderdaad even reizen. Conny Helder (Raad van Bestuur) en Jan-Kees van Wijnen (directeur Zorg en Behandeling) kunnen dat beamen. Niet zo lang geleden brachten zij – op uitnodiging van minister Hugo de Jonge – een bezoek aan China. Namens tanteLouise sloten zij aan bij de handelsmissie Ouderenzorg en Ageing. Op de Nederlandse ambassade in Beijing werd onder meer contact gelegd met vertegenwoordigers van de Tsinghua Universiteit. Op uitnodiging bezocht dat team, professoren en studenten architectuur met bijzondere aandacht voor de ontwikkeling van zorgcentra in China, op 15 augustus drie locaties van tanteLouise.

Na een warm welkom (mét bolus) in Hof van Nassau in Steenbergen volgde een korte intro over hoe de ouderenzorg in Nederland georganiseerd. Het zal niemand verbazen: de verschillen met de Chinese werkwijze zijn enorm. Mensen met dementie laten leven in maximaal verantwoorde vrijheid, stelt ook eisen aan het gebouw en de directe leefomgeving. Om dat beter te begrijpen kregen de studenten uitvoerige uitleg over leefcirkels, maar ook de elegante toepassing van zorgtechologie. Zorgdomotica speelt in Hof van Nassau een cruciale rol, maar is tot teleurstelling van de studenten nauwelijks zichtbaar. De teleurstelling is van korte duur als bij de start van de rondleiding tal van deuren automatisch opengaan. Zo werkt dat dus…

Na een ‘wandeling met lunch’ over de gezellige zomermarkt die toevallig die dag in de binnentuin van Hof van Nassau wordt gehouden, zet het gezelschap koers naar het Centrum voor Geriatrische Revalidatiezorg in Bergen op Zoom. Daar maken ze kennis met de verschillende disciplines van revalidatie. Meteen is duidelijk dat je met architecten van doen hebt… Feilloos ontdekken ze in het pand waar interessante oplossingen te vinden zijn… zoals de kartonnen, ergonomisch gevormde ondersteek. Door een waslaagje blijft de ondersteek minstens 4 uur lekvrij en kan ter plaatse ook weer vernietigd worden.

Na het wandelen van de beweegroute – nee hoor, niet alleen kijken 😉 – koerste de bus ook nog richting Bosgaard. De nieuwe locatie op het landgoed Vrederust in Halsteren is een locatie waar mensen vooral zichzelf kunnen zijn en zich helemaal thuis kunnen voelen. De groene omgeving en alle mogelijkheden van het landgoed worden ingezet om bewoners uit te nodigen in beweging te komen. Een afgeschermde en fraai aangelegde tuin met looppaden, biedt de privacy en veiligheid die de kwetsbare bewoners nodig hebben zonder hen de vrijheid te ontnemen. Best spannend wat architecten vinden van de nieuwste locatie van tanteLouise… Met telefoons en kleine camera’s worden tal van details in het gebouw vastgelegd. En dat maakt tante natuurlijk weer nieuwsgierig. Want kan het misschien nóg beter? Want ook tante staat niet stil. Sterker nog, als het gaat om innovatie of vernieuwing houdt tante zelfs van stevig doorstappen.

Nou ja, vandaag even niet. Doorstappen is prima, maar na het bezoek aan drie locaties is het terras van Bosgaard toch echt het eindstation. Daar garen Martien en Bas mooie stukjes vlees en geurige vispakketjes op de BBQ. Na zo’n lange dag vol nieuwe indrukken is dat dikverdiend.