Bewoners Bosgaard gaan terug naar het vak

 In Geen onderdeel van een categorie

Dertig jaar geleden bakte bewoner Joop brood en banket bij een bakkerij in Dordrecht. Donderdag 30 januari ging hij voor één ochtend terug naar zijn oude beroep. Dankzij bakkerij Ton van Hees in Steenbergen, die aan een aantal locaties van tanteLouise het brood levert. Joop is de eerste in de reeks, want tante’s woonzorgcentrum Bosgaard neemt in 2020 elke maand een bewoner mee terug naar het vak. ‘Het blijft mooi’, zei Joop na afloop over het bakkersvak.

Bij aankomst om 10.00 uur ’s ochtends staan alle spullen al klaar. Het wordt een bruidstaart, want brood bakte Joop vroeger eigenlijk nooit: hij was vooral banketbakker. ‘Het is al lang geleden, hoor’, zegt hij. Joop woont in één van de Korsakov-woningen van tanteLouise.

Roosjes vouwen

Maar sommige dingen verleer je nooit, blijkt wel. Het snijden van het biscuitdeeg, de botercrème aanbrengen, het bekleden van de taart met marsepein en het snijden en vouwen van de roosjes: Joop doet het met wat hulp van banketbakker Nick en Martien (kok bij tanteLouise) allemaal zelf. De bakker laat zien hoe ze tegenwoordig marsepein uitrollen met een machine. Martien, die zelf ook een bakkersopleiding deed, en Joop herinneren zich nog hoe dat vroeger met de hand ging.

Mooi vak

Het resultaat mag er zijn: twee prachtig versierde taarten. Daar gaan ze samen met de andere bewoners van de Korsakov-woning lekker van genieten. Voor Joop was het een geweldige ochtend. ‘Het blijft een mooi vak’, zegt hij na afloop bij een welverdiend kopje koffie.

Herbeleven

Met dit initiatief laat Bosgaard bewoners hun oude beroep herbeleven. Komend jaar is elke maand een bewoner van één van de woningen aan de beurt.

Van linksboven naar rechtsonder: chef-kok Martien, verpleegkundige Jeroen, bakker Nick en bewoner Joop.