‘Ik vind het belangrijk om ouderen te helpen’

 In Geen onderdeel van een categorie

Mankaiy (48) is al negen jaar vrijwilliger in verzorgingshuis De Beukenhof in Putte. Ze kwam er voor een stage tijdens haar inburgeringscursus. En ging er niet meer weg. ‘Als ik later oud ben, dan hoop ik ook dat er mensen zijn die me helpen.’

Elke maandagmiddag staat Mankaiy op De Beukenhof klaar voor de wekelijkse bakactiviteit. Samen met bewoners maakt ze de heerlijkste baksels: appeltaart, cake, frikandelbroodjes, cupcakes… of hamkaasrolletjes, zoals deze middag. Sommige bewoners bakken mee, sommigen komen voor een bakje koffie of thee met een gezellig praatje. ‘Ik loop veel heen en weer naar de koffieautomaat’, vertelt Mankaiy met een knipoog.

Vooral leuk

Ze kwam bij tanteLouise terecht toen ze stage liep tijdens haar inburgeringscursus. Oorspronkelijk komt Mankaiy uit Sri Lanka. Verzorgingshuizen waren nieuw voor haar, want in Sri Lanka blijven ouderen thuis wonen en zorgen familieleden of kennissen voor hen. Mankaiy vindt het belangrijk om ouderen te helpen, zegt ze. ‘Later heb ik zelf ook hulp nodig. Dan hoop ik dat er mensen zijn die me willen helpen.’

Buiten dat vindt ze het vrijwilligerswerk gewoon heel leuk om te doen. Vooral het praten met de bewoners. ‘Gewoon, gezellig een beetje kletsen.’ Het bleek een mooie manier om de Nederlandse taal te leren. In het begin was het soms lastig, maar ze zette door.

Kind aan huis

Inmiddels is Mankaiy goed bekend in Putte. Volgens dagbestedingscoach Evelien is ze ‘kind aan huis’ in De Beukenhof. Dat is niks teveel gezegd: op maandagmiddag is ze er voor het bakken, op woensdag helpt ze met de wandelclub én op vrijdag met de bingo. Af en toe komt haar zoontje ook even langs om te helpen.

Baksels

Mankaiy met twee bewoonsters van De Beukenhof.

Als aan het eind van de middag de baksels uit de oven komen, eten ze het resultaat gezamenlijk op. Mankaiy: ‘Of ik loop nog een rondje door het verzorgingshuis om het rond te brengen. Als er wat overblijft…’

In deze rubriek vertellen vrijwilligers over hun werk bij tanteLouise. Voor tante zijn zij onmisbaar. Ook vrijwilliger worden? TanteLouise biedt legio mogelijkheden. Kijk op deze pagina!