Meedenken over innovatie

 In Geen onderdeel van een categorie

Aad Visser (74) is mantelzorger van zijn vrouw Mira, die in Hof van Nassau woont. Als lid van het mantelzorgerspanel van tanteLouise en van de lokale cliëntenraad denkt hij mee over wat beter kan. Bijvoorbeeld over innovatieve zorgtechnologie. ‘Het perspectief van de cliënt is zo belangrijk.’

Tijdens zijn eerste cliëntenraadvergadering afgelopen week nam Aad Visser (74) een CO2-melder mee naar Hof van Nassau. Gewoon, om te kijken of het zuurstofgehalte in de ruimte na twee uur vergaderen nog op peil was. De ventilatie bleek tiptop in orde. ‘Op zo’n manier probeer ik mensen te prikkelen. Om dat ook eens in andere gebouwen van tanteLouise na te gaan, bijvoorbeeld.’

Elke dag
Aad is het gewend om altijd bezig te zijn met hoe dingen anders kunnen. Dat deed hij tijdens zijn veertigjarige loopbaan als techneut in het scheepsmanagement en dat doet hij nog steeds, nu hij mantelzorger is van zijn vrouw Mira. Ze is 82, heeft dementie en woont sinds anderhalf jaar in Hof van Nassau. ‘Elke dag ga ik bij haar langs. Ik zie dus wat er hier gebeurt.’

Meedenken
Dat en zijn constructieve aard (‘Als me iets opvalt, dan stuur ik gewoon een mailtje’) leverde hem al snel de vraag op mee te doen in het mantelzorgpanel van tanteLouise, een panel met mantelzorgers van verschillende locaties. Sinds kort zit hij ook in de cliëntenraad van Hof van Nassau. En hij deed onlangs mee aan een brainstormsessie met beleidsmakers en bestuurders van tanteLouise over innovatie.

Perspectief van de cliënt
‘Het is belangrijk om mantelzorgers mee te laten denken over nieuwe zorgtechnologie omdat zij het perspectief van de cliënt kennen’, vertelt Aad. Zo ging het tijdens de sessie over een virtual reality-bril. Bewoners zouden daarmee, gewoon vanuit het verpleeghuis, bijvoorbeeld een strandwandeling met familie kunnen meebeleven. Aad: ‘Ik vond dat een prachtig idee. Maar weet ook: als mijn vrouw die bril weer af zet en ik er ineens niet meer ben, raakt ze in paniek. Daar moet je rekening mee houden.’

Toevoegen
Hij is niet bang dat techniek de menselijke zorg vervangt. ‘Ik denk dat het juist veel kan toevoegen. Mijn vrouw en ik deden daarom een tijdje terug mee aan een experiment met een slimme vloer. Sensoren meten daarbij het looppatroon. Dat levert waardevolle informatie op voor de zorg.’ Grappig detail: zijn vrouw Mira loopt veel beter als er camera’s op haar gericht zijn, vertelt Aad met een glimlach.

Ook in coronatijd bewees de techniek haar waarde, zegt Aad. ‘Toen bezoek niet mogelijk was, kon ik met een videobelverbinding toch met mijn vrouw praten. Dat werkte goed. We zijn zeer tevreden hoe er tijdens deze periode gehandeld is. Met digitale nieuwsbrieven zijn we goed op de hoogte gehouden.’

Grote en kleine onderwerpen
Samen met de andere leden van de cliëntenraad en het mantelzorgpanel wil hij blijven meedenken over de kleine en grote onderwerpen. Het belang van een goede wifi, bijvoorbeeld, nu internet voor steeds meer toepassingen nodig is. En gewoon dingen die hij dagelijks tegenkomt. Het kan immers altijd beter, vindt ook tante.

Ook meedenken?
Bent u mantelzorger en wilt u ook graag meedenken? Neem dan contact op met de mantelzorgconsulenten van tanteLouise via mantelzorg@tantelouise.nl om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Meedenken over ouderenzorg breder dan tanteLouise kan ook: Genero (netwerk voor en door ouderen in de regio Brabant, Zeeland en Rotterdam) zoekt nog leden voor haar ouderenforum. Klik hier voor meer informatie.