TanteLouise https://tantelouise.nl De beste zorg, waar thuis ook is Tue, 15 Jan 2019 21:14:59 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.9 Onvoorwaardelijk https://tantelouise.nl/2019/01/15/onvoorwaardelijk/ https://tantelouise.nl/2019/01/15/onvoorwaardelijk/#respond Tue, 15 Jan 2019 20:54:26 +0000 https://tantelouise.nl/?p=3401 Het bericht Onvoorwaardelijk verscheen eerst op TanteLouise.

]]>

We zien een groep mensen die vol in het leven staan. Elk personage heeft zo zijn eigen gewoontes en patronen. Plots worden deze patronen doorkruist door een onverwachte gebeurtenis…

Onvoorwaardelijk is een dansproductie over de ziekte Alzheimer en is vooral bedoeld voor mantelzorgers om de patiënt heen en voor mensen die er dichtbij staan. De choreografen zoeken met hun dansers naar een ander, vooral troostend perspectief op de ziekte.

Intratuin Halsteren brengt in samenwerking met Vuur & Vlam Produkties deze voorstelling op de planken op donderdag 31 januari en vrijdag 1 februari. TanteLouise mag u trakteren op deze boeiende voorstelling. De voorstelling start om 15.30 uur en om 15.00 uur opent de zaal.

Aanmelden
Als u deze voorstelling wil bezoeken – en neem gezellig iemand mee – stuur dan vóór 24 januari een
e-mail naar mantelzorg@tantelouise.nl. Of meld u telefonisch op het nummer 0164 713 300 (vraag naar Petra Heijmans). Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt. Graag tot dan!

Het bericht Onvoorwaardelijk verscheen eerst op TanteLouise.

]]>
https://tantelouise.nl/2019/01/15/onvoorwaardelijk/feed/ 0
Wat kan Wolk betekenen? https://tantelouise.nl/2019/01/07/wat-kan-wolk-betekenen/ https://tantelouise.nl/2019/01/07/wat-kan-wolk-betekenen/#respond Mon, 07 Jan 2019 10:52:00 +0000 https://tantelouise.nl/?p=3367 Het bericht Wat kan Wolk betekenen? verscheen eerst op TanteLouise.

]]>

Tante heeft in 2018 – als tweede organisatie van Nederland – een echte ‘heupairbag’ in gebruik genomen. De heupairbag, die de naam ‘Wolk’ draagt net als de gelijknamige ontwikkelaar WOLK Company, kan een gebroken heup bij een val voorkomen. Een uitkomst voor ouderen, want een gebroken heup kan op latere leeftijd grote consequenties hebben. Een mantelzorger, medewerker zorg, fysiotherapeut en arts van Mariahove delen hun ervaringen met de WOLK.

Het bericht Wat kan Wolk betekenen? verscheen eerst op TanteLouise.

]]>
https://tantelouise.nl/2019/01/07/wat-kan-wolk-betekenen/feed/ 0
Kerst… https://tantelouise.nl/2018/12/24/kerst/ https://tantelouise.nl/2018/12/24/kerst/#respond Mon, 24 Dec 2018 19:18:23 +0000 https://tantelouise.nl/?p=3359 Het bericht Kerst… verscheen eerst op TanteLouise.

]]>

een mooie kans voor tante om jou te vertellen hoe belangrijk en dierbaar jij bent! Warme en gezellige dagen en dat al je wensen maar uit mogen komen in een bruisend en stralend nieuwjaar!

Het bericht Kerst… verscheen eerst op TanteLouise.

]]>
https://tantelouise.nl/2018/12/24/kerst/feed/ 0
Een mooie frisse decemberdag en een warm welkom https://tantelouise.nl/2018/12/17/een-mooie-frisse-decemberdag-en-een-warm-welkom/ https://tantelouise.nl/2018/12/17/een-mooie-frisse-decemberdag-en-een-warm-welkom/#respond Mon, 17 Dec 2018 18:59:43 +0000 https://tantelouise.nl/?p=3352 Het bericht Een mooie frisse decemberdag en een warm welkom verscheen eerst op TanteLouise.

]]>

Welkom dat waren de bezoekers van de Kerstmarkt op Vissershaven zeker! Er stonden hen prachtige marktkramen met – ook zelf gemaakte – producten te wachten. De ene kraam was nog mooier aangekleed dan de ander. Er was van alles te koop en het had allemaal één ding gemeen, het had met winter of kerstmis te maken. In een heuse koek en zopie werden lekkere drankjes verkocht en natuurlijk ontbraken de oliebollen ook niet. De bezoekers werden als kers op de taart ook getrakteerd op de aanwezigheid van de Kerstman én diverse sfeervolle optredens. Zowel de deelnemers als bezoekers, die tante gesproken heeft, waren over het geheel erg enthousiast. Daarom dankt ze alle vrijwilligers, medewerkers en deelnemende standhouders voor hun fantastische inzet!

Het bericht Een mooie frisse decemberdag en een warm welkom verscheen eerst op TanteLouise.

]]>
https://tantelouise.nl/2018/12/17/een-mooie-frisse-decemberdag-en-een-warm-welkom/feed/ 0
‘Ode aan de Mantelzorger’  https://tantelouise.nl/2018/11/10/ode-aan-de-mantelzorger/ https://tantelouise.nl/2018/11/10/ode-aan-de-mantelzorger/#respond Sat, 10 Nov 2018 10:14:27 +0000 https://tantelouise.nl/?p=3316 Het bericht ‘Ode aan de Mantelzorger’  verscheen eerst op TanteLouise.

]]>

Alle stoelen in de zaal van Den Enghel, in het stadshart van Bergen op Zoom, zijn vrijdagavond bezet. Het is inmiddels een mooie traditie binnen tanteLouise om jaarlijks aandacht te besteden aan de ‘Dag van de Mantelzorg’. Deze keer zelfs met een avondvullend programma. Na een muzikaal ontvangst, door de formatie Gospeljazz, werden door Petra Heijmans (Mantelzorgconsulent) en Conny Helder (Raad van Bestuur) hun waardering uitgesproken voor alles wat mantelzorgers dagelijks doen.
’t HuisTheater zette tijdens deze verwenavond de ruim 240 mantelzorgers uit de hele regio van tante in het middelpunt met een volledig verzorgde theaterproductie – zelfs een piano en harp werden meegebracht! – aangekleed met prachtige décors en kostuums. De voorstellingen van dit theatergezelschap zijn geënt op het repertoire van Annie M.G. Schmidt als hommage aan Neerlands meest bekende schrijfster van musicals en boeken. Een boeiende, verfrissende, vrolijke en hartverwarmende voorstelling. Zonder sterallures. Recht voor zijn raap, maar altijd met een glimlach. Een genot om naar te kijken, dat bleek wel uit de staande ovatie voor Jeske van Hemert en Luc van den Engh na de voorstelling.
Daarna was het tijd om met z’n allen nog na te genieten, met muziek, een hapje en drankje. Zo hadden de mantelzorgers de tijd en ruimte om nog even extra te ontspannen en met andere mantelzorgers in contact te komen. TanteLouise kijkt ook vol plezier terug en wil alle mantelzorgers bedanken voor hun aanwezigheid en dat niet alleen op deze avond!

Het bericht ‘Ode aan de Mantelzorger’  verscheen eerst op TanteLouise.

]]>
https://tantelouise.nl/2018/11/10/ode-aan-de-mantelzorger/feed/ 0
Onze Stede zoekt voorzitter voor de lokale cliëntenraad https://tantelouise.nl/2018/10/29/onze-stede-zoekt-voorzitter-voor-de-lokale-clientenraad/ https://tantelouise.nl/2018/10/29/onze-stede-zoekt-voorzitter-voor-de-lokale-clientenraad/#respond Mon, 29 Oct 2018 10:43:02 +0000 https://tantelouise.nl/?p=3291 Het bericht Onze Stede zoekt voorzitter voor de lokale cliëntenraad verscheen eerst op TanteLouise.

]]>

Onze Stede is al jaren een begrip in Steenbergen, een gastvrij en warm huis in het hart van de stad. Bekend om zijn aangename en gemoedelijke sfeer. Dat gaat zeker niet veranderen: toch staat er een hoop te gebeuren in het woonzorgcentrum. De verhuizing van een aantal cliënten naar het nieuwe verpleeghuis Hof van Nassau biedt voor Onze Stede nieuwe kansen. Om te beginnen ondergaat het restaurant een complete metamorfose. Met een nieuwe indeling en een nieuw interieur moet het restaurant dé ontmoetingsplaats worden voor buurtbewoners en Steenbergse ouderen. Zo’n plek waar altijd wat gebeurt. Waar ouderenorganisaties activiteiten organiseren en waar bewoners en bezoekers gezellig een babbeltje maken, een partijtje biljarten, een kaartje leggen of samen een hapje eten.

Om de belangen van de bewoners zo goed mogelijk te behartigen, heeft Onze Stede een eigen lokale cliëntenraad. De leden daarvan bewaken – dicht bij het vuur – de kwaliteit van de zorg en dienstverlening op lokaal niveau. Dat kan gaan over hele grote zaken (zoals de verbouwing van het restaurant) maar ook over heel praktische dingen zoals de maaltijdvoorziening, de veiligheid in en om het gebouw of de recreatiemogelijkheden. Alles is bespreekbaar.

Onze Stede roert de trom: voor de belangenbehartiging van de bewoners zoekt het woonzorgcentrum een voorzitter voor de lokale cliëntenraad.

De lokale cliëntenraad van Onze Stede zoekt een nieuwe voorzitter. Dat kan een familielid of mantelzorger van een van de bewoners zijn, maar net zo goed iemand van ‘buiten’. Uiteraard met een warm hart voor de ouderenzorg en een grote affiniteit met stad en streek.

Kandidaten voor deze functie kunnen zich melden bij Marli van der Stelt, consulent cliëntenraden bij tanteLouise. Dat kan telefonisch op het nummer 06-22320620. Solliciteren kan ook door haar een e-mail te sturen: marli.vanderstelt@tantelouise.nl.

Het bericht Onze Stede zoekt voorzitter voor de lokale cliëntenraad verscheen eerst op TanteLouise.

]]>
https://tantelouise.nl/2018/10/29/onze-stede-zoekt-voorzitter-voor-de-lokale-clientenraad/feed/ 0
‘Mooier dan de Ketrien ooit is geweest’ https://tantelouise.nl/2018/10/19/mooier-dan-de-ketrien-ooit-is-geweest/ https://tantelouise.nl/2018/10/19/mooier-dan-de-ketrien-ooit-is-geweest/#respond Fri, 19 Oct 2018 13:52:34 +0000 https://tantelouise.nl/?p=3283 Een prachtig hof, een groene oase middenin in de stad, met als centraal punt de prachtig gerestaureerde kapel. Een buurtbewoner reageert enthousiast op de plannen voor de herontwikkeling van het St. Catharinacomplex zoals tanteLouise die donderdagavond in wijkcentrum de Korenaere presenteerde: ‘Onze eigen Ketrien wordt mooier dan ze ooit is geweest’, zegt hij, terwijl hij […]

Het bericht ‘Mooier dan de Ketrien ooit is geweest’ verscheen eerst op TanteLouise.

]]>
Een prachtig hof, een groene oase middenin in de stad, met als centraal punt de prachtig gerestaureerde kapel. Een buurtbewoner reageert enthousiast op de plannen voor de herontwikkeling van het St. Catharinacomplex zoals tanteLouise die donderdagavond in wijkcentrum de Korenaere presenteerde: ‘Onze eigen Ketrien wordt mooier dan ze ooit is geweest’, zegt hij, terwijl hij foto’s maakt van de getoonde tekeningen. Het ontwerp is nog niet definitief. ‘Maar dit is beter dan wat het was. Op alle fronten.’

TanteLouise maakt serieus werk van de herontwikkeling van het St. Catharinacomplex. Er ligt inmiddels een plan voor de bouw van een nieuw zorgcentrum dat plaats biedt aan 189 cliënten. Daarnaast voorziet het plan in de bouw van 43 koopappartementen en een ondergrondse parkeergarage. Opvallend is dat zowel aan de kant van de Vismarkt maar ook in de Minderbroederstraat een imposante poort komt die passanten niet alleen een prachtig doorkijkje gunnen maar de Catharina hof ook ontsluiten. “Het terrein wordt vrij toegankelijk voor wandelaars en binnenstadbezoekers. Die kunnen genieten van de intieme sfeer en de prachtige kapel, waarin onder meer het restaurant wordt ondergebracht. Het hof wordt een rustpunt in de drukke binnenstad, een verrassende plek om te ontmoeten, te spelen of te genieten van een hapje of een drankje”, zegt architect Laura Geerlings.

De presentatie van de nieuwbouwplannen wordt door de omwonenden beloond met applaus, al zijn er natuurlijk ook vragen. Over de verkeersafwikkeling in de Minderbroederstraat bijvoorbeeld, de breedte van een enkele stoep, de hoogte van het bouwblokt of de ingang van de parkeergarage. Hele praktische overwegingen vaak, vragen waar in het ontwerpproces ook daadwerkelijk aandacht voor wordt gevraagd. ‘We gaan er ook mee aan de slag’, verzekert raad van bestuur Conny Helder. Al vroeg in het proces zocht ze al contact met belangenverenigingen als de Stichting Stadsherstel, de Stichting Bezichtiging Monumenten en de Vereniging Binnenstad. Uiteraard is er ook intensief contact met de gemeente Bergen op Zoom. ‘Het liefst willen we dat iedereen zich kan vinden in de plannen. Alle suggesties en bemerkingen nemen we mee en waar mogelijk passen we het plan ook aan. Nu kan dat nog.’

Melancholie
De herontwikkeling van het Catharinacomplex is voor veel Bergenaren een verrassende wending. Toen het sterk verouderde zorgcentrum St. Catharina enkele jaren geleden zijn deuren sloot, heette dat nog ‘definitief en onherroepelijk’. Het gebouw, waar hele generaties Bergenaren hun oude dag genoten, voldeed niet langer aan de eisen van deze tijd. Een lange stroom aan verbouwingen maakten van het complex een doolhof en nog brandgevaarlijk ook.

Met de sluiting van Huize St. Catharina kwam een einde aan 175 jaar zorg aan zieken en ouderen op een van de markantste plekken in de binnenstad van Bergen op Zoom: de Vismarkt. Lange tijd was ’t Ketrientje het enige ‘bejaardenhuis’ in de stad. Een icoon, een instituut met een lange geschiedenis waarin een cruciale rol is weggelegd voor de zusters Franciscanessen. Zij tilden de zorg aan zieken, ouderen en hulpbehoevenden naar een hoger plan in het oude gasthuis aan de Geweldigerstraat. Als even verderop in de stad, aan de Van Dedemstraat een nieuw ziekenhuis wordt gebouwd – het Algemeen Burger Gasthuis – richt het Catharinagesticht zich vooral op de zorg aan ouderen.

‘Eigenlijk liggen daar de wortels van wat nu tanteLouise is’, merkt raad van bestuur Conny Helder op. Het is een haast melancholische gedachte. “De nieuwbouw van zo’n groot complex vraagt een hele zakelijke benadering, maar ik ben toch ook wel gevoelig voor dit soort sentimenten. Ik vind het een mooie gedachte. Op deze plaats wordt al zo lang zorg verleend, dan is het mooi dat we hier terugkeren. Er is nog niets definitief, maar ik heb goede hoop.”

Fikse uitdaging
Die eventuele terugkeer op ‘gewijde grond’ is nog altijd mogelijk nadat twee eerdere initiatieven voor een herontwikkeling van het 10.000 vierkante meter omvattende complex (van woningcorporatie Stadlander en Bouwgroep De Nijs-Soffers) vroegtijdig sneuvelden. Als gevolg van de verdergaande vergrijzing en gewijzigd overheidsbeleid neemt de vraag naar complexe zorg enorm toe. Om daaraan te kunnen voldoen en om lange wachtlijsten te voorkomen ontkomt tanteLouise niet aan een capaciteitsuitbreiding. Niet alleen in Bergen op Zoom maar in het totale werkgebied.

Ook de reeds eerder aangekondigde nieuwbouw op het terrein van Het Nieuwe ABG is onderdeel van die totale huisvestingsoperatie. Helder verklaart de directe link met de mogelijke nieuwbouw op het Catharinacomplex. “Voor de tijdelijke huisvesting aan de Van Dedemstraat heeft tanteLouise een vergunning tot eind 2021. We kunnen daar echter pas bouwen als bewoners en medewerkers elders kunnen worden gehuisvest. ’t Ketrientje zou daarvoor, als dat zijn beslag krijgt, een reële optie zijn. Dat wordt ongetwijfeld nog een fikse uitdaging, maar ik heb, zeker na die fijne reacties bij de presentatie, goede hoop dat het ons lukt.”

Het bericht ‘Mooier dan de Ketrien ooit is geweest’ verscheen eerst op TanteLouise.

]]>
https://tantelouise.nl/2018/10/19/mooier-dan-de-ketrien-ooit-is-geweest/feed/ 0
Inspirerend, leerzaam en gezellig https://tantelouise.nl/2018/10/08/inspirerend-leerzaam-en-gezellig/ https://tantelouise.nl/2018/10/08/inspirerend-leerzaam-en-gezellig/#respond Mon, 08 Oct 2018 19:36:44 +0000 https://tantelouise.nl/?p=3268 Het bericht Inspirerend, leerzaam en gezellig verscheen eerst op TanteLouise.

]]>

De drie woorden die vandaag het meest genoemd werden om Tante’s Trots (het symposium voor en door medewerkers) te beschrijven. Collega’s die onlangs een onderzoek hebben gedaan – en daarmee opvielen – deelden hun kennis. Dit jaar werd dat gedaan in de vorm van acht workshops, waarna elke deelnemer een stem mocht uitbrengen op de meest aansprekende, enthousiaste of ontroerde presentatie. De presentatie die uiteindelijk de meeste stemmen kreeg was ‘Denk groots doe iets kleins’, gegeven door Trudie de Jong. Voor haar was er, naast het award die allen als blijk van waardering ontvingen – mét dank aan de heren van de houtclub! -een extra prijs. Na de uitreiking gaven muziektherapeuten Denise en Jan nog een actieve en interessante presentatie over het project Tante zet ‘m op, waar een bijzondere gast op aanhaakte… Erik Scherder! Als hoogleraar neuropsychologie legde hij (met een beetje humor) uit wat muziek met het brein doet. Een mooie afsluiter van een leerzame dag…

Het bericht Inspirerend, leerzaam en gezellig verscheen eerst op TanteLouise.

]]>
https://tantelouise.nl/2018/10/08/inspirerend-leerzaam-en-gezellig/feed/ 0
Topprestatie tijdens beweegweek https://tantelouise.nl/2018/10/06/topprestatie-tijdens-beweegweek/ https://tantelouise.nl/2018/10/06/topprestatie-tijdens-beweegweek/#respond Sat, 06 Oct 2018 18:13:27 +0000 https://tantelouise.nl/?p=3266 Het bericht Topprestatie tijdens beweegweek verscheen eerst op TanteLouise.

]]>

 

Lieve mensen we weten het allemaal beweging is goed voor lichaam en geest. Bewegen is dan goed voor ieder mens, maar niet altijd vanzelfsprekend… Hoe vaak is het niet zo dat ouderen te maken hebben met een samenloop van lichamelijke klachten waardoor zij achter de geraniums verdwijnen? Zonde en onnodig. De kanjers van tante kwamen deze week in actie om de verschillende manieren van bewegen te promoten. Het kan voor iemand een enorm verschil maken of hij tien meter kan lopen of vijftig meter, of je zelf je boterham kunt smeren, een bakje koffie in schenken… voorbeelden te over. Samen bewegen is niet alleen nuttig, maar ook gezellig! Dat je nooit te oud bent om een topprestatie te leveren, bewijzen de bewoners zelf. In alle locaties van tanteLouise gingen de handen de lucht in tijdens de WAVE! Voordat je het weet is het zaterdag en is de week voorbij… Tante is moe, voldaan en dik tevreden.

 

Het bericht Topprestatie tijdens beweegweek verscheen eerst op TanteLouise.

]]>
https://tantelouise.nl/2018/10/06/topprestatie-tijdens-beweegweek/feed/ 0
Rust roest! https://tantelouise.nl/2018/10/03/rust-roest/ https://tantelouise.nl/2018/10/03/rust-roest/#respond Wed, 03 Oct 2018 20:46:54 +0000 https://tantelouise.nl/?p=3259 Het bericht Rust roest! verscheen eerst op TanteLouise.

]]>

 

Tante houdt in al haar locaties van 1 tot en met 5 oktober de Beweegweek! Elke dag is er een beweegactiviteit, bedoeld voor de bewoners. Doel van de beweegweek is bewegen, zich vitaal voelen en elkaar ontmoeten. Stilzitten leidt tot achteruitgang, dat is al langer bekend. Sporten is gezond, maar soms niet of maar beperkt mogelijk… Geen probleem gewone dagelijkse dingen doen is ook bewegen! De haren kammen, de tafel (helpen) dekken, mandarijntje pellen… kortom aan te sluiten bij de behoeften, wensen en mogelijkheden. Het deelnemen aan voor jezelf betekenisvolle activiteiten heeft een positieve invloed op je lichamelijk functioneren. Mooi, aan de slag! De professionals van tante gingen, na het tandenpoetsen, aan de slag met de WAVE! Jan-Kees van Wijnen en Florian Luiken zorgden maandag voor een extra glanzende en knallende start – mochten ze overigens ook zelf weer opruimen – de peptalk, een helpend handje én een wel verdiend bakje leut. Natuurlijk mag je deze natuurlijk ook zelf inschenken. Hoppa! Dinsdag gooit Conny Helder met de hele familie op het Servicebureau de handen in de lucht voor de wave. Tante is moe maar nog lang niet voldaan. Gelukkig is het nog maar woensdag… er komt nog veel meer leuks aan deze week.

 

Het bericht Rust roest! verscheen eerst op TanteLouise.

]]>
https://tantelouise.nl/2018/10/03/rust-roest/feed/ 0