Een eigen cultuur verdient cultuureigen zorg

TanteLouise is een afspiegeling van de samenleving. Dat zie je aan de samenstelling van ons personeel en onze vrijwilligers. Er werken bij ons mensen van niet minder dan 45 nationaliteiten. En vooral de laatste jaren leiden we ook mensen op die verder van de arbeidsmarkt staan.

In onze huizen wonen veel oorspronkelijke Brabanders, maar we bieden ook dagopvang aan West-Brabantse ouderen die buiten Nederland geboren zijn. In Avondvrede is een Turkse en een Marokkaanse Dagopvang. Ouderen uit Turkije en Marokko krijgen daar cultuurspecifieke zorg die past bij hun manier van ouder worden.
Gezelligheid, samen koken en eten, mogelijkheden om het geloof te beleven en – ook belangrijk – personeel wat de taal van de deelnemers spreekt. Op deze manier doorbreken deze dagopvanggroepen het sociaal isolement waar veel Turkse en Marokkaanse ouderen ongewild in terechtkomen.

In residentie Moermont wonen in de Indische woning 12 ouderen van Molukse en Indische afkomst. Ook in deze kleinschalige woongroep staat gastvrijheid voorop. In een sfeer die in alles Nederlands-Indië ademt, ontvangen de bewoners specialistische 24-uurszorg op maat.
Op dinsdagmorgen is er bovendien een dagopvang voor kwetsbare Indische ouderen.

Door de warmte, gastvrijheid en hartelijkheid zijn de dagopvanggroepen en de Indische woning een prachtig mooie aanvulling op of gewaardeerde vervanging van thuis. Waar dat thuis ook is of was.

Marokkaanse woonkamer

In de Marokkaanse woonkamer vinden Marokkaanse ouderen gezelligheid, gastvrijheid en andere ouderen die hun taal spreken. Samen kunnen ze herinneringen ophalen aan vroeger terwijl ze bezig zijn met het bereiden van de halal maaltijden. Er is tijd en ruimte voor gebed en op het dagprogramma staan er ook beweging en rust. De zorgmedewerkers spreken ook Berbers en bieden passende medische zorg en bieden ondersteuning bijvoorbeeld bij medicijngebruik.

Als vader of moeder ouder wordt of alleen achterblijft, slaat vaak de eenzaamheid toe. Jullie, de kinderen, zijn aan het werk of hebben het druk met jullie eigen gezin. Door taalproblemen komt het contact van vader of moeder met mensen in de buurt maar moeilijk op gang.

Hoe mooi is het dan als uw vader of moeder een of meer dagen in de week in een gezellige, vertrouwde omgeving kan zijn met anderen die ook Berbers praten. In de gezellige Marokkaanse woonkamer in Avondvrede in Bergen op Zoom kletsen de deelnemers over vroeger en ondertussen helpen ze mee aan het bereiden van de halal maaltijden. Na het eten is er tijd voor beweging of juist een dutje op de bank. Natuurlijk is er gelegenheid voor gebed voor wie dat wil in de gebedsruimte met wasruimte. Op vrijdag geeft iemand van de moskee Koranles.

De Marokkaanse zorgmedewerkers spreken Berbers en noemen moeder liefdevol ‘tante’. Ze bieden medische zorg en ondersteuning bijvoorbeeld bij medicijngebruik.

Gun vader of moeder de gastvrijheid, de gezelligheid en de warmte van de dagopvang in de Marokkaanse woonkamer. Kom gerust samen een keertje kijken.

Marokkaanse woonkamer

Dagen: maandag – vrijdag (dinsdag is mannendag)
Tijden: van 9.30 uur tot 16.30 uur
Indicatie: WMO-indicatie via de gemeente
Waar: Avondvrede, Bolwerk Zuid 172, 4611 DX Bergen op Zoom
Turkse woonkamer

De Turkse woonkamer biedt Turkse ouderen de kans om de dag door te brengen met andere ouderen in de vertrouwde Turkse sfeer. Het is er gezellig, er wordt samen gegeten en gepraat en er is gelegenheid voor gebed in de gebedsruimte met wasruimte. Turkse zorgmedewerkers bieden de verpleegkundige zorg en organiseren samen met Turkse vrijwilligers verschillende activiteiten.

Ouders voeden kinderen op en later zorgen de kinderen voor de ouders. Maar tijden veranderen. Door werk en de zorg voor uw eigen gezin ziet u vader en/of moeder steeds meer vereenzamen. Door problemen met de Nederlandse taal raakt vader of moeder steeds meer in een sociaal isolement.

Om uw ouder(s) toch zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, is dagopvang in de Turkse woonkamer een prettige ondersteuning. In de gemoedelijke, gastvrije Turkse sfeer brengen ze de dag door met andere ouderen. Er is plaats voor religie, cultuur en tradities. Met elkaar bereiden de ouderen de halal maaltijden en er is tijd voor een praatje, een spelletje of een activiteit. In de aparte gebedsruimte met wasruimte kan gebeden worden. We vieren de Islamitische feestdagen en Turkije is altijd vlakbij met Turkse kranten en tv.

Turkse zorgmedewerkers en vrijwilligers verzorgen de ouderen op een warme en familiale manier en helpen bij bijvoorbeeld medicijngebruik. Er staat altijd een pot koffie en thee op tafel en het is gezellig als u even langskomt in de woonkamer.

Gun vader of moeder de gastvrijheid, de gezelligheid en de warmte van de dagopvang in de Turkse woonkamer of kom een keertje kijken.

Turkse woonkamer

Dagen: maandag – vrijdag
Tijden: van 9.30 uur tot 16.30 uur
Indicatie: WMO-indicatie via de gemeente
Waar: Avondvrede, Bolwerk Zuid 172, 4611 DX Bergen op Zoom
Indische woning

De sfeer van vroeger, van Indië. Met geuren, smaken en mensen. De woonkamer van de Indische woning ademt in alles Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. Het is de gezellige ontmoetingsplaats in de Indische woning. In deze woning verblijven 12 ouderen met een Indische of Molukse achtergrond. Ze ontvangen de specialistische 24-uurszorg die ze nodig hebben in een fijne, vertrouwde omgeving.

Als thuis blijven wonen voor Indische of Molukse ouderen niet meer kan omdat specialistische zorg nodig is, ligt de overgang naar een verpleeghuis voor de hand. In Residentie Moermont biedt tanteLouise speciaal voor hen de Indische woning, een gezellige, compacte woongroep die helemaal de sfeer van voormalig Nederlands-Indië ademt. Hier voelen de ouderen zich thuis en krijgen ze de specialistische 24-uurszorg die ze nodig hebben.

De bewoners van de Indische woning hebben hun eigen woon-slaapkamer met eigen sanitair. Het kloppend hart van de Indische woning is de huiskamer. Hier proef, ruik en beleef je het Indië van vroeger. Hier worden de Indische maaltijden bereid en genuttigd. Dit is ook de plek om de andere bewoners te ontmoeten en te praten over vroeger en over de familie. Familie heeft sowieso een belangrijke plaats in de Indische woning. Ze spelen een prominente rol in de zorg en kunnen als dat nodig is, blijven overnachten.

De zorgmedewerkers zijn van Indische of Molukse afkomst of ze hebben een sterke affiniteit met deze culturen. Allemaal hebben ze heel bewust gekozen om in deze woongroep te werken. Samen met de familie, andere mantelzorgers en vrijwilligers laten ze de zorg perfect aansluiten op de behoeften van de bewoners en zorgen ze voor de gewaardeerde Indische sfeer.

Zo is wonen in de Indische woning het beste van twee werelden: de vertrouwde Indische sfeer in de woning en tegelijkertijd alle gemakken van de Plaza van Residentie Moermont (restaurant, winkel, internetcafe, bioscoop) binnen handbereik.

Dagopvang

Speciaal voor kwetsbare Indische ouderen die nog zelfstandig wonen, is er op dinsdagmorgen van 9.30 uur tot 12.30 uur een dagopvang. Ook zij kunnen dan genieten van de Indische sfeer en de ontmoeting met andere ouderen die uit dezelfde cultuur als zij komen. Voor hen kan de dagopvang een gezellige manier zijn om aan de dagelijkse sleur en eenzaamheid te ontsnappen. Voor de mensen om hun heen biedt het een verlichting van de zorgtaken. Samen met de zorg van naasten kan de dagopvang ervoor zorgen dat hij of zij toch zelfstandig thuis kan blijven wonen.

Indische woning

Indicatie: Mensen met dementie of lichamelijke beperking (verpleeghuisindicatie ZZP 4 of hoger)
Waar: Residentie Moermont, Veilingdreef 6, 4614 RX Bergen op Zoom

Indische Dagopvang

Dagen: Dinsdag
Tijden: van 9.30 uur tot 12.30 uur
Indicatie: WMO-indicatie via de gemeente
Waar: Residentie Moermont, Veilingdreef 6, 4614 RX Bergen op Zoom

Meer weten?

Wilt u meer informatie over cultuurspecifieke zorg en wat tante daarin kan betekenen, dan kunt u ons zeven dagen per week, 24 uur per dag opbellen. Gebruik hiervoor het telefoonnummer van ons Cliëntenservicebureau: 0900 – 900 4444 (lokaal tarief). Indien gewenst komen wij graag bij u thuis, maar ook bent u van harte welkom op ons servicebureau voor een persoonlijk gesprek. Wij helpen u graag verder.