Indische woning

Indische Kamer - Moermont

“Ik eet liever stamppotjes”

Aan tafel in de Plaza van Residentie Moermont in Bergen op Zoom zit mevrouw Shiaila te wachten. “Zeg maar Tante Co. Zo noemt iedereen me hier. Dat hoort bij onze cultuur. In de Indische woning zijn het allemaal tantes, Tante Wil, Tante Liz. En Tante Co.”

“Ik woon nu twee jaar in de Indische woning”, vertelt ze. “Ik woonde in Schiedam en moest daar opgenomen worden in het ziekenhuis. Daarna moest ik revalideren en zijn we gaan kijken waar dat kon. Mijn pleegzoon zei: ‘Kom eens hier in Moermont kijken, bij de Indische woning.’ Ik ben gaan kijken en dat beviel me wel. Sindsdien woon en revalideer ik hier.”

Zonder hulp
“Het revalideren is zwaar en streng”, gaat Tante Co verder. “Het maakt me soms woedend dat ik op deze leeftijd iets heel gewoons als lopen opnieuw moet aanleren, maar het levert wel wat op. Op 10 oktober trouwde mijn zoon en ik kon hem zonder hulp naar het altaar brengen! Dat was geweldig. Dan vergeet je alle tranen die het heeft gekost.”

Stamppotjes
In de Indische woning wonen 12 ouderen van Molukse en Indische afkomst. “Het is erg prettig om onder de Indische mensen te zijn”, gaat Tante Co verder. “Je kunt je eigen taal spreken en we eten een aantal keer in de week Indische maaltijden – al eet ik eerlijk gezegd liever een Nederlands stamppotje!”

Zwaar
Er zijn ook wel keerzijdes. Tante Co: “Mijn buurvrouw en ik wonen in de Indische woning vanwege revalidatie. De andere bewoners hebben allemaal dementie. Voor ons is het wel zwaar om in zo’n groep te wonen. Omdat de anderen zich niet goed kunnen uiten, zijn ze soms agressief. Vooral aan tafel. Dan denk ik weleens: ‘waar ben ik in terechtgekomen?’ Tegelijkertijd weet je ook dat ze er niets aan kunnen doen. We wonen bij elkaar en dat betekent dat we zorg en liefde voor elkaar hebben. We bieden elkaar geborgenheid en tederheid.”

Tante, moeder, oma
Tante Co is nog niet klaar met revalideren. “Als de revalidatie klaar is, zou ik graag in de Indische woning blijven wonen. Het is erg prettig hier. Het zijn de kleine dingen die het doen. Nog mooier zou het zijn als de mensen met lichamelijke klachten en mensen met dementie elk een eigen groep zouden hebben. Ik geniet ervan als m’n kinderen en kleinkinderen langskomen. Ik heb drie kinderen, schatten van kleinkinderen en 20 ‘pleegkinderen’. Dat zijn kinderen uit gezinnen die ik vroeger onder m’n hoede nam als het daar niet ging. Ook voor hen ben ik een moeder en oma voor hun kinderen.”

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de Indische woning dan kunt u tante zeven dagen per week, 24 uur per dag opbellen. Gebruik hiervoor het telefoonnummer van ons Cliëntenservicebureau: 0900 – 900 4444. Indien gewenst komen wij graag bij u thuis, maar voor een persoonlijk gesprek bent u ook van harte welkom op ons servicebureau. Kunt u meteen een afspraak maken om zelf eens te gaan kijken in de Indische woning.