Marokkaanse Dagopvang

“Wij zijn hun dochters”

Er staat koffie en thee op tafel. Op de bank zitten drie Marokkaanse vrouwen gezellig met elkaar te praten. In de keuken legt een andere vrouw de laatste hand aan het eten. “Couscous”, zegt ze. Het ruikt heerlijk. Bijna etenstijd in de Marokkaanse dagopvang.

Aan tafel zitten Naoual Raiss, verpleegkundige, en Fatima El Allaoui. Fatima is coördinator van de Marokkaanse dagopvang. “Wil je mee-eten?”, vraagt ze als ik aanschuif. “Dat kan hier altijd.” Ik heb net m’n boterhammen op, dus sla met pijn in het hart het aanbod af. “Samen met de deelnemers kiezen we uit wat we eten”, vertelt Naoual. “Wie mee wil helpen met klaarmaken, helpt en de ingrediënten halen we ook met elkaar. Dat is dan gelijk een mooie gelegenheid om te bewegen voor de dames.” Ze lacht ondeugend als ze zachtjes zegt: “Oudere Marokkaanse vrouwen zijn vaak een beetje lui. Ze hebben hun hele leven hard gewerkt en vinden dat ze nu kunnen uitrusten. Het klopt dat ze hard gewerkt hebben, maar juist nu is het goed voor ze om in beweging te blijven.”

Fatima vult haar aan: “Er is natuurlijk ook tijd voor gezellig praten op de bank en voor een dutje op z’n tijd, maar we laten ze ook wel bewegen. Even samen sporten, een wandelingetje in de buurt. Dat is goed voor ze”.

Gezellig met de kinderen
Een van de vrouwen van de bank komt bij de tafel staan en vertelt dat ze al 30 jaar in Bergen op Zoom woont. Ze wordt met de taxi naar de dagopvang gebracht en komt hier een paar keer in de week. Fatima: “Deze mevrouw komt twee dagen in de week, maar er zijn ook vrouwen die alle vier dagen komen of maar een keer in de week. Op dinsdag is het mannendag. De meesten komen met de taxi, maar er zijn ook deelnemers die door hun kinderen gebracht worden. Dat is ook altijd heel gezellig. Die drinken dan even een kopje koffie of thee mee.”

Uitkomst
Die gezelligheid staat hoog in het vaandel. De warmte en hartelijkheid golft je tegemoet als je binnenstapt. Toch gaat de dagopvang verder dan alleen maar gezelligheid. Naoual: “Het moet natuurlijk leuk zijn om hier te zijn, maar de achterliggende gedachte achter de dagopvang gaat verder. Veel Marokkaanse ouderen en vooral de vrouwen, vereenzamen. Zeker als hun man is overleden. Ze spreken onvoldoende Nederlands, hun kinderen zijn druk met hun eigen leven. Je ziet ze gewoon in een sociaal isolement terecht komen. Er ontstaan psychische klachten, maar ook dagelijkse dingen zoals medicijngebruik en eten versloffen.”

“Voor die ouderen is de dagopvang een uitkomst”, gaat Fatima verder. “Voor veel van onze bezoekers is de dagopvang een belangrijke voorwaarde om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Tegelijkertijd is het voor hen en voor hun kinderen best een grote stap. Nog steeds bestaat hier het beeld dat je geen goede zoon of dochter bent als je je vader of moeder niet zelf verzorgt. Het is wel bijzonder om te zien dat dat beeld in Marokko zelf helemaal niet meer speelt. Daar zijn verpleeghuizen gewoon een logische volgende stap in het leven van ouderen.”

Dankbaar werk
Bij de dagopvang werken verpleegkundigen, verzorgenden en vrijwilligers die Berbers spreken. “Dat is belangrijk omdat de communicatie in het Nederlands vaak gebrekkig is”, zegt Naoual. “Wij kunnen ze in hun eigen taal uitleggen waarom en hoe ze medicijnen moeten gebruiken. Daarnaast hebben wij ook contact met bijvoorbeeld de thuiszorg en met dementieconsulenten. Als een deelnemer al thuiszorg heeft, kunnen we daarmee informatie uitwisselen. En we kunnen voor de inzet van thuiszorg zorgen, als dat voor iemand nodig is.”

“Op die manier is de dagopvang een belangrijke meerwaarde voor Marokkaanse ouderen”, zegt Fatima. “En dat maakt ons werk ook zo mooi. We kunnen iets beteken voor deze mensen in de laatste fase van hun leven. Dat is enorm dankbaar om te doen. Naar Marokkaanse traditie noemen wij hen tante. Voor hen zijn wij hun dochters. Een mooier compliment is toch niet mogelijk?”

Wie naar de Marokkaanse woonkamer wil, kan zich aanmelden bij het WMO-loket van de gemeente. Het Cliëntenservicebureau van Tante Louise helpt graag bij deze aanvraag. Natuurlijk is het ook altijd mogelijk om eens een keer te komen kijken op de Marokkaanse dagopvang.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de Marokkaanse dagopvang dan kunt u tante zeven dagen per week, 24 uur per dag opbellen. Gebruik hiervoor het telefoonnummer van ons Cliëntenservicebureau: 0900 – 900 4444. Indien gewenst komen wij graag bij u thuis, ook bent u voor een persoonlijk gesprek van harte welkom op ons servicebureau. En maak dan gerust een afspraak om zelf eens te gaan kijken in de Marokkaanse dagopvang.