Turkse Dagopvang

Turkse Kamer - avondvrede

Kleine stekjes worden groot

“Het was de blik in de ogen van die Turkse vrouw die mij deed besluiten om me hard te maken voor een Turkse dagopvang”, vertelt Zuleyha Yasar, teamleidster bij de Turkse woonkamer in Avondvrede. Zuleyha vertelt over hoe het allemaal zo gekomen is en over haar droom: een Turks verpleeghuis bij tanteLouise.

“Ik werkte bij Thuiszorg toen ik twee verplegenden hoorde overleggen. Ze hadden het over hoe ze een Turkse mevrouw uit moesten gaan leggen dat haar insulinedosering verhoogd moest worden. Ik heb aangeboden om mee te gaan om het verhaal te doen.” Het aanbod werd dankbaar aanvaard door de verplegenden.

Zuleyha deed het woord toen ze samen bij de Turkse mevrouw kwamen. Zuleyha: “In de ogen van die mevrouw las ik in eerste instantie radeloosheid en onmacht. Hoe moest ze aan deze Nederlandse thuiszorgers vertellen hoe ze zich voel? Tot ik haar in het Turks aansprak. Haar gezicht veranderde eerst naar ongeloof en toen naar heel erg blij. Tranen van blijdschap stroomden over haar wangen. Ze kon eindelijk vertellen hoe ze zich voelde en begreep nu pas goed hoe ze met haar ziekte en medicatie om moest gaan. En mevrouw probeerde in een kwartier tijd haar levensverhaal te vertellen.”

Die gebeurtenis veranderde alles voor Zuleyha. Ze nam deel aan de werkgroep Kleurrijk ouder worden in Bergen op Zoom en ontmoette daar Jef Pelgrims, bestuurder van Tante Louise. Het leidde uiteindelijk tot de oprichting van stichting Fidan. Samen met Jef Pelgrims reisde ze heel Nederland door op zoek naar goede voorbeelden voor een dagopvang voor Turkse ouderen. Het resulteerde in de opening van de Turkse woonkamer in Avondvrede. Zuleyha: “Fidan betekent stekje. Die dubbele betekenis vind ik mooi. Zowel een eigen plekje als een nieuwe loot aan een plant. Als je ze veel aandacht geeft, groeien ze allebei uit tot iets geweldigs.”

Inmiddels is Zuleyha teamleidster van de Turkse dagopvang. En nog steeds is ze enorm bevlogen. Zuleyha: “Er is veel eenzaamheid bij Turkse ouderen, zeker als de partner is overleden. De kinderen zijn druk met werk en hun eigen gezin. Door de taal komt het contact met buren ook niet veel verder dan vriendelijk groeten. De Turkse woonkamer is dan een uitkomst. Hier kunnen ze in hun eigen taal, in een vertrouwde omgeving gezellig bij elkaar komen. We koken hier halal en betrekken de deelnemers bij het kiezen van de maaltijden en bij het bereiden. Het eten is hier elke dag een feest!”

De activiteiten op de dagopvang zijn voor mannen en vrouwen. Alleen het bidden in de gebedsruimte is gescheiden. Zuleyha: “Tijd voor het gebed is in het programma opgenomen. Daarnaast doen we van alles: bewegen voor ouderen, geheugentraining, verhalen vertellen.” De vrouwen handwerken ook veel. “En alles gaat in hun uitzetkist, een traditioneel kist die meegaat als de bruid het ouderlijke huis verlaat’, zegt Zuleyha lachend. “In de uitzetkist zitten geborduurde kussenslopen, gehaakte washandjes enzovoort, allemaal voor hun uitzet als ze gaan trouwen!”

De Turkse woonkamer is een succes en dat smaakt naar meer. Zuleyha: “Het heeft zes jaar geduurd om te komen waar we nu staan, maar ik ben wel trots op wat we hebben bereikt. En tegelijk: het hoeft hier niet te stoppen. Er wonen veel Turken in Bergen op Zoom en omgeving en ook bij hen slaat de vergrijzing toe. Mijn droom is om binnen een paar jaar een Turks verpleeghuis te hebben onder het dak van Tante Louise. Zodat we mensen die specialistische 24-uurszorg nodig hebben ook in een voor hen vertrouwde omgeving op kunnen vangen en de zorg kunnen geven die ze nodig hebben. Als zo’n verpleeghuis er is, dan is het stekje van de dagopvang volgroeid.”

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de Turkse dagopvang dan kunt u tante zeven dagen per week, 24 uur per dag opbellen. Gebruik hiervoor het telefoonnummer van ons Cliëntenservicebureau: 0900 – 900 4444. Indien gewenst komen wij graag bij u thuis, maar voor een persoonlijk gesprek bent u ook van harte welkom op ons servicebureau. Kunt u meteen een afspraak maken om zelf eens te gaan kijken in de Turkse dagopvang.