Je gebruikt een verouderde browser.

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Gerard Franken was 40 jaar tandarts bij tante

Ruim veertig jaar geleden begon Gerard Franken als tandarts bij wat nu tanteLouise is. Afgelopen jaar gaf hij het stokje door aan NoviaCura. In dit interview blikt Franken terug op zijn periode als tandarts bij tante, waarin veel veranderde en mondzorg steeds belangrijker werd. "Het is een belangrijk deel van mijn leven geweest." 

Tandarts voor bewoners

Franken (68) had al een eigen praktijk toen hij door geneesheer-directeur Roefs van verzorgingshuis het ABG werd gevraagd om tandarts voor de bewoners te worden. Lang hoefde hij niet na te denken. Roefs was immers de vader van een jeugdvriend van de middelbare school. Ook het sociale aspect trok hem aan. "Iets voor een ander doen zit diep verankerd in onze familie." Hij begon in het ABG met twee uur in de week, zonder eigen behandelruimte. "Ik heb in de badkamer en de kapsalon gewerkt en in de ruimte van de pedicure. De afgeknipte nagels knisperden soms onder je voeten." Het waren andere tijden, en andere gebitten. "Vrijwel elke bewoner had een prothese."

Vak apart

Franken noemt de mondzorg voor ouderen een bijzonder vakgebied. "Het vraagt veel energie." Niet elke bewoner was even rustig in de tandartsstoel. "Schoppen, slaan en spugen kwam voor." Franken deed altijd zijn uiterste best, hoe lastig de werkomstandigheden soms ook waren. "Je mag nooit vergeten dat je met kwetsbare mensen werkt. Niet iedereen kon goed vertellen of uitleggen wat voor klachten er waren." Het vertrouwen winnen, een hand op de schouder leggen, de tijd nemen voor een patiënt, het hoorde er allemaal bij.

Waardering

Met Franken als aanjager groeide mondzorg voor ouderen binnen tanteLouise uit tot een serieuze tak van sport. In zorgcentrum Moermont kwam een professionele behandelkamer. "De controles bleef ik ter plekke doen, in het hele werkgebied." Franken vond toenmalig bestuurder Jef Pelgrims aan zijn zijde toen hij pleitte voor een mobiele tandartspraktijk. De bus is ondertussen niet meer weg te denken. "Er is veel ten goede veranderd." De twee uur in het ABG groeiden uit naar een inzet van tweeënhalve dag in de week. "Als het nodig was zocht ik ook in het weekeinde een patiënt op." Franken was ook tandarts in het hospice. "Dat ging altijd voor."

Lang combineerde Franken het werk voor tanteLouise met zijn eigen praktijk. "Ik ben mijn collega-tandartsen en assistenten dan ook dankbaar dat ik dit werk heb mogen en kunnen doen. Het vroeg ook veel van hun flexibiliteit." Franken heeft altijd waardering gevoeld voor zijn werk. "Van de patiënten zelf, maar ook van familie en medewerkers. Die waardering was voor mij de grootste beloning." Tante bedankt Gerard Franken dan ook van harte voor zijn decennialange inzet voor onze bewoners!

NoviaCura nieuwe tandarts tanteLouise

Het mondzorgteam van tanteLouise bestaat sinds dit jaar uit Samantha Ligtenberg, coördinator mondzorg in dienst van tanteLouise, en een team specialisten van tandarts NoviaCura. Wellicht kent u NoviaCura al van de tandartsbus die regelmatig bij tanteLouise langskomt. Wilt u meer weten over deze nieuwe tandarts en het werken in de tandartsbus? Lees dan het artikel in Tante's Magazine, dat deze week op de mat valt bij alle medewerkers en vrijwilligers van tanteLouise. Heeft u vragen over mondzorg bij tanteLouise? Stuur dan gerust een mail naar tandarts@tantelouise.nl

Tandarts Albert van Dijk van NoviaCura aan het werk in de tandartsbus