homepage.label

Hallo, waar kunnen we u mee helpen?

Onderzoek

TanteLouise zit niet graag stil. Altijd zoekt ze naar nieuwe kansen, mogelijkheden, kennis en samenwerkingspartners. Ze duikt in vragen uit de dagelijkse praktijk én richt zich op (wetenschappelijk) onderzoek. Want goed en grondig onderzoek helpt tante bij de ontwikkeling van toekomstbestendige ouderenzorg. 

Kennis halen en brengen

TanteLouise analyseert data die in de zorg wordt verzameld. We werken daarbij samen met organisaties in binnen- en buitenland. TanteLouise is aangesloten bij twee universitaire kennisnetwerken. De Academische werkplaats ouderen Tranzo van Tilburg University verbindt wetenschap en praktijk op het gebied van zorg en welzijn. En het Universitair Kennisnetwerk Ouderen Nijmegen (UKON), een universitair kennisnetwerk met als doel verbetering van de kwaliteit van zorg voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken.

Wisselwerking

TanteLouise streeft naar een optimale wisselwerking tussen de praktijk, de maatschappij en de wetenschap. Kwesties uit de praktijk leiden tot (wetenschappelijke) onderzoeksvragen en wetenschappelijke kennis uit onderzoek kan juist weer toegepast worden in de praktijk. 

Resultaten

TanteLouise ziet dat deze uitwisseling broodnodige resultaten oplevert: de opbrengst uit onderzoeken ondersteunt de ontwikkeling van innovaties, verhoogt de kwaliteit van leven van onze bewoners én maakt het leveren van goede, toereikende zorg ook in de toekomst mogelijk. 

Schatkist aan informatie

Al die onderzoeken en het gebruik van verschillende technologische innovaties (zoals een heupairbag, bedsensoren en slimme vloeren) levert tanteLouise een schatkist aan informatie en data op. Die gegevens zijn ontzettend leerzaam. Ze geven ons inzicht, laten terugkerende patronen zien, tonen waar ontwikkelkansen zitten en helpen ons om gedrag te kunnen voorspellen. Dankzij deze data kunnen we thema’s zoals ‘slapen’ en ‘dementie’ aan elkaar koppelen en daar gericht onderzoek naar doen.

We kunnen onze zorg dankzij deze data beter afstemmen op de behoefte van onze bewoners en medewerkers. Niet gek dus, dat tante ernaar streeft om de komende jaren nog verder in de wereld van onderzoek, innovatie, ‘deep learning’, ‘machine learning’ en ‘artificial intelligence’ te duiken...

Wist u dat...

TanteLouise, als een van de weinige zorginstellingen in Nederland, een fulltime onderzoeksmedewerker in dienst heeft? Deze medewerker verbindt wetenschap en praktijk aan elkaar. Ze bewaakt onze lopende onderzoeken en is het aanspreekpunt voor iedereen die geïnteresseerd is in en vragen heeft over onderzoek. Ook heeft tante een eigen wetenschapsraad. Deze commissie bestaat uit medewerkers van tanteLouise met interesse in wetenschappelijk onderzoek. Zij helpen, ondersteunen en inspireren waar nodig. 

Kwaliteitsonderzoek

TanteLouise doet mee aan twee wetenschappelijke onderzoeken. Doel is om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Dit doen we door te leren van verzamelde gegevens.

Leren van data peilstations
Met ingang van het najaar van 2024 werkt tanteLouise voor een periode van zes maanden mee aan een kwaliteitsonderzoek dat uitgevoerd wordt door de afdeling Ouderengeneeskunde van het Amsterdam UMC. Er wordt onderzoek gedaan naar het van voorschrijven van psychofarmaca (medicijnen) in de verpleeghuiszorg. Gebeurt dit tijdig en op de juiste manier? En verbetert het de kwaliteit van de behandeling?

Welke gegevens worden verwerkt?
Om mee te werken aan dit onderzoek deelt het behandelteam van tanteLouise een aantal aanvullende gegevens over cliënten afkomstig uit het Elektronisch Cliënten Dossier met de onderzoekers. Het gaat bijvoorbeeld om: aanwezige klachten, de behandeling die u krijgt en de reden om voor deze behandeling te kiezen. TanteLouise gaat hier uiterst vertrouwelijk mee om. We gebruiken geen direct indentificerende gegevens zoals uw naam, burgerservicenummer of geboortedatum. Alleen de gegevens die nodig zijn voor het kwaliteitsonderzoek worden beveiligd naar Amsterdam UMC gestuurd. 

Register Leren van Data in Verpleeghuizen
Met subsidie van het Ministerie van VWS brengt onderzoeksinstituut Nivel gegevens bijeen in het landelijke Register Leren van Data in Verpleeghuizen. TanteLouise neemt deel aan dit Register. De gegevens worden gebruikt om specialisten ouderengeneeskunde in verpleeghuizen van elkaar te laten leren en voor wetenschappelijk onderzoek. De gegevens die in het Register worden verzameld, worden op een beveiligde manier naar Nivel verstuurd. De onderzoekers ontvangen geen informatie waarmee u direct herkend kunt worden, zoals uw naam of geboortedatum. 

Heeft u als mantelzorger toch bezwaar tegen het gebruik van de gegevens van uw naaste? Dan kunt u dit laten weten door een e-mail te sturen naar ibp@tantelouise.nl. Vermeld hierbij om welke van de twee onderzoeken het gaat.

Vragen & antwoorden