Je gebruikt een verouderde browser.

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

TanteLouise beleefde prachtige bedevaartsreis naar Lourdes

TanteLouise ging dit jaar voor de zevende keer op bedevaartsreis naar Lourdes; weer voor het eerst na twee coronajaren. De ‘vaste’ Lourdes-gangers van de club hadden er daarom extra naar uit gekeken. Met een groep van 20 bewoners (de pelgrims) en bijna 30 medewerkers en vrijwilligers van tanteLouise (de begeleiders) ging tante, dit jaar voor het eerst met de bus, naar het bedevaartsoort in Zuid-Frankrijk.

Volgend jaar weer

Het was een bijzondere week, vol betekenisvolle momenten en gezellig samen zijn. De pelgrims van tanteLouise hebben, ondanks wat regen hier en daar, ontzettend genoten. "Als mijn gezondheid het toelaat, wil ik volgend jaar weer mee", zei een van hen na terugkomst.

Hoop, dankbaarheid en verdriet

“We zijn hier met onze hoop, onze dankbaarheid en ons verdriet”, zei geestelijk verzorger Lenie Pepels bij de welkomstviering aan het begin van de week. Lenie was ook dit jaar weer de pastor die de vieringen leidde en de pelgrims en vrijwilligers bijstond. “Ieder heeft zo zijn eigen redenen om hier te zijn. We zijn hier om ons geloof te beleven, of je nu katholiek bent of niet. Iedereen mens heeft iets van waaruit ie leeft. Daar staan we deze week bij stil. Waar je ook in gelooft: als je er open voor staat, vind je hier in Lourdes steun en kracht.”

Geloof vieren

De pelgrims bezochten gedurende de week verschillende vieringen. Waaronder de Nederlandstalige mis aan de Grot en de internationale mis in de grote ondergrondse Pius-X kerk. Heel bijzonder was de viering met de handoplegging op vrijdagochtend, waarbij elke pelgrim de zegen ontving. En ook buiten de vieringen om werd er gebeden voor dierbaren, werden er kaarsjes opgestoken en werd er Lourdeswater getapt voor mensen thuis.

Cappuccino met slagroon 

Natuurlijk was er ook alle ruimte voor gezellig samenzijn: tijdens de gezamenlijke maaltijden in hotel Eliseo, bij een cappuccino met slagroom in de foyer of tijdens een drankje op het terras. Er werden heel wat levensverhalen uitgewisseld tijdens de reis.

Op vrijdagavond zorgden pelgrims en vrijwilligers voor, in de woorden van de jury, “misschien wel de beste editie van de bonte avond ooit”. Een vol programma met hilarische, ontroerende en mooie acts zorgden voor een avond om nooit te vergeten.

Dankbaarheid

Tijdens de dankviering, een dag voor de reis huiswaarts, keken de Lourdesgangers terug op een mooie week en staken ze kaarsjes aan om hun dankbaarheid te uiten. Voor bewoners en collega’s van tanteLouise thuis, voor gezinnen en geliefden en “voor alles waar ons hart van overloopt maar waar we geen woorden voor hebben”. En natuurlijk voor drijvende kracht achter de organisatie Janny Broos, die na dit jaar het stokje van reisleider doorgeeft aan Jos Janssen. Als dank kreeg ze eerder in de week al mooie woorden, een prachtig beeldje en werd ze toegezongen tijdens de bonte avond.

Zegt het voort

Hieronder een klein reisverslag in foto’s. Lourdes heeft elk jaar een thema en dit jaar is dat: zegt het voort. Net zoals de opdracht die Bernadette in de 19e eeuw kreeg van de heilige maagd Maria die aan haar verscheen bij de Grot. Geef door wat je in Lourdes hebt ervaren en wat je hier gegeven wordt. Dat zullen de Lourdesgangers van tanteLouise vast en zeker doen de komende tijd! En als het aan tante ligt: volgend jaar weer!

Zondag 25 september: de bus staat klaar voor vertrek vanaf Residentie Moermont in Bergen op Zoom.
Maandag 26 september: veilig aangekomen in hotel Eliseo na een 17 uur durende busreis!
Maandag 26 september: de eerste avond bezochten we meteen de indrukwekkende lichtjesprocessie.
Dinsdag 27 september: Na de welkomstviering gingen we 's middags naar de Heiligdommen voor een groepsfoto en een eerste bezoek aan de Grot, waar Maria in de 19e eeuw aan Bernadette verscheen.
Woensdag 28 september: 's ochtends bezochten we de Nederlandstalige mis aan de Grot. 's Middags gingen we (vanwege de regen) naar een overdekt winkelcentrum.
Woensdag 28 september: tijdens de spelletjesavond kreeg Janny Broos, als dank voor haar jarenlange inzet als drijvende kracht achter de Lourdesreis, een mooie speech en een prachtig beeldje.
Donderdag 29 september: vandaag maakten we een prachtige excursie door de Pyreneeën.
Vrijdag 30 september: 's ochtends was er een viering met handoplegging. 's Middags liepen we De Kruisweg, die in 17 beelden de lijdensweg van Jezus Christus uitbeeldt.
Vrijdag 30 september: 's avonds was het tijd voor de legendarische bonte avond, vol grappige en ontroerende acts van pelgrims en begeleiders.
Zaterdag 1 oktober: tijdens de dankviering op zaterdagochtend staken we kaarsjes aan om onze dankbaarheid te betuigen. 's Middags was er vrije tijd, en konden pelgrims naar de Heiligdommen of het stadje in.
Zondag 2 oktober: bezoek aan de internationale mis op zondagochtend, in de indrukwekkende ondergrondse Pius X-kerk.
Zondag 2 oktober: en toen was het alweer tijd om naar huis te gaan! Op maandag 3 oktober kwamen we 's ochtends weer veilig aan in Moermont.