Je gebruikt een verouderde browser.

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

“Onderling zorgen we ervoor dat ze niks tekort komt”

Mantelzorgers spelen een grote rol in het welzijn van onze bewoners. Niet alleen omdat ze regelmatig op bezoek komen, maar ook omdat ze er voor zorgen dat hun geliefden niets tekort komen. Een mooi voorbeeld hiervan is het verhaal van Dina Oosterwaal, een 92-jarige bewoonster van Het Nieuwe ABG. Dina wordt elke dinsdagochtend verzorgd door haar schoondochter Yvonne, die haar komt helpen douchen voor ze naar haar werk gaat. Dina is blij met haar familie: “Ze zorgen goed voor mij.”

Volle teugen

Dina Oosterwaal (92) geniet elke vastenavend met volle teugen wanneer de Prins en zijn gevolg langskomen in Het Nieuwe ABG. De van oorsprong Etten-Leurse, die al in haar jeugd naar Bergen op Zoom verhuisde, was vroeger regelmatig in de stad te vinden in carnavalstijd. Misschien wel omdat haar ouders een café hadden in de Bruinevisstraat in Bergen op Zoom. Het vastenavendvirus zit in de familie: haar neef is Steketee. “Hij komt altijd even gedag zeggen als de optocht hier voorbij komt.”

Langskomen

De familie van Dina is haar goud waard. “Ik vind het altijd leuk als de kinderen langskomen. En ze kunnen het met mekaar ook goed vinden.” De kinderen van mevrouw Oosterwaal – ze heeft er maar liefst 7, waarvan er 2 ver weg wonen - stemmen onderling af in de familie-app wie wanneer langs gaat, vertelt schoondochter Yvonne. Zodat hun (schoon)moeder er zoveel mogelijk aan heeft.

Extra keer douchen

Ook de taken hebben ze verdeeld, legt Yvonne uit. Twee van de kinderen voeren zorgleefplangesprekken, een ander doet boodschappen en de was. Yvonne, met haar achtergrond als ambulant begeleider in de thuiszorg, voegt een extra zorgmoment toe door haar schoonmoeder op dinsdagochtend te helpen met douchen. Dit wordt zeer gewaardeerd door Het Nieuwe ABG. Yvonne: “Vroeger ging Dina elke dag onder de douche. Hier kan dat niet. Dus is het fijn dat ze een extra keer kan douchen.”

Bijspringen

TanteLouise streeft ernaar mantelzorgers een meer vaste rol te geven in de zorg, vergelijkbaar met de rol van Yvonne. Met een groeiend personeelstekort als gevolg van de vergrijzing wordt de bijdrage van mantelzorgers steeds belangrijker. Bovendien is het voor bewoners fijn dat hun naasten zo betrokken zijn. Zij kennen hen immers het beste. Yvonne benadrukt: “Wij zijn natuurlijk met vijf, dus er kan altijd iemand bijspringen. Tegenwoordig zijn de gezinnen kleiner.”

Tevreden

Hoewel niet alle families dezelfde mogelijkheden hebben, is een ondersteunend zorgnetwerk van grote meerwaarde. Dina Oosterwaal is in ieder geval dik tevreden over alle liefde en zorg van haar kinderen. Straks volgt ze het activiteitenprogramma van het ABG. Yvonne: “Wij geven haar overal voor op.” Dina: “En zo gaan we maar door.”

Mantelzorg bij tanteLouise

Onmisbaar voor de zorg

Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde voor de zorg voor onze cliënten. Zij kennen hun naaste immers het beste. Als het aan tanteLouise ligt, krijgen mantelzorgers en het sociale netwerk van de cliënt daarom een vastere rol in de zorg. We ontwikkelingen nieuwe manieren van samenwerken tussen medewerkers (ook wel 'formele zorg' genoemd) en vrijwilligers en mantelzorgers (ook wel 'informele zorg' genoemd).

Mantelzorgers denken bij over de zorg bij tanteLouise