Je gebruikt een verouderde browser.

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Parkinson dagbehandeling bestaat 1 jaar

Vandaag, 1 september 2023, bestaat de Parkinson dagbehandeling 1 jaar! Dit eerste jubileum werd deze week goed gevierd met cliënten, mantelzorgers en collega’s.

Precies een jaar geleden knipte Wethouder Joey van Aken het lintje door waarmee hij tanteLouise ’s Parkinson dagbehandeling officieel opende. Sindsdien wordt deze dagbehandeling in locatie Moermont goed bezocht door mensen met de ziekte van Parkinson en atypisch parkinsonisme die nog thuis wonen, maar daarbij wat extra zorg kunnen gebruiken. Elke dinsdag en donderdag volgen zij therapie in groepsverband en indien nodig individuele behandelingen. Afhankelijk van de persoonlijke behandeldoelen adviseren de specialist ouderen geneeskundige en de Parkinson verpleegkundige over de inzet van fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, diëtist en psycholoog. Alle zorg van de verschillende disciplines is op elkaar afgestemd en komt hier samen op één plek.

Eerder in beeld

Hoewel de dagbehandeling vooral gericht is op het herstellen of aanleren van specifieke vaardigheden en het voorkomen van verergering van klachten, geven de deelnemers aan vooral veel steun te ervaren in het contact met lotgenoten. “Er wordt hier ook gewoon heel veel gelachen,” geeft Parkinson verpleegkundige Cindy van Geel aan. Maar die gezelligheid is volgens Cindy niet de enige reden waarom het van belang is om tijdig aan te melden voor Parkinson dagbehandeling. “Een groot deel van de mensen die zich nu aanmelden hadden we eigenlijk liever al eerder in beeld gehad. Dat betekent niet dat het laat is, maar in een eerder stadium van de ziekte kunnen wij meer betekenen voor de deelnemers.”

Contact met lotgenoten

Ergotherapeut Marjan van den Biggelaar beaamt dat. “Zeker als het gaat om het herstellen of aanleren van specifieke vaardigheden. De therapie die we geven is erop gericht om mensen met de diagnose Parkinson comfortabel en met meer gemak, zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Hoe eerder je daarmee kunt beginnen, hoe beter.” De deelnemers die momenteel langskomen voor therapie werken allemaal aan hun eigen individuele behandeldoelen. En dat is meer dan alleen fysiotherapie. Want naast trainen met lopen of bewegen, zijn er ook deelnemers die oefenen met schrijven of hun verstaanbaarheid willen verbeteren. Tussen de individuele- en groepstherapie is er voldoende ruimte om te rusten of voor contact met lotgenoten in de groep. Vooral dat laatste, de onderlinge gezelligheid en de steun, is voor de deelnemers extra toegevoegde waarde.

Feest!

Die goede sfeer kwam deze week ook duidelijk naar voren. Vanwege het jubileum hadden de activiteiten namelijk een feestelijk tintje. De dag begon natuurlijk met gebak en daarna maakten de deelnemers zelf hapjes voor de middag, want de mantelzorgers kwamen op bezoek. Onder het genot van een hapje en drankje blikten zij samen terug op het afgelopen jaar en wisselden zij ideeën uit om de behandelingen te optimaliseren. Een geslaagd jubileum van een geslaagd eerste jaar!

Proficiat voor het team en deelnemers van de Parkinson Dagbehandeling!