Je gebruikt een verouderde browser.

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Statushouders aan de slag bij tanteLouise

Vandaag gaan 9 anderstalige stagiairs, overwegend vluchtelingen die in Nederland een verblijfsvergunning hebben gekregen, bij tanteLouise aan de slag. Tijdens deze stage kunnen ze onderzoeken of werken in de zorg iets voor hen is. “Sommige van hen hebben een hele afstand afgelegd om in Nederland te komen. En dan aan zo’n traject beginnen, daar hebben we echt respect voor”, zeggen Aimée Janssen en Marjolijne van der Aar van tanteLouise.

Zorgkracht+

TanteLouise heeft dit samen met de gemeente Bergen op Zoom en de internationale schakelklas (ISK) van opleider Curio, bedoeld voor anderstalige leerlingen, geregeld. Het traject heet Zorgkracht+. Het is bedoeld om kandidaten in een uitkeringssituatie werk- en zorgervaring op te laten doen, zodat diegene kan onderzoeken of de zorg iets voor hem of haar is en uiteindelijk kan doorstromen naar betaald werk.

Met liefde voorbereid

“We hebben dit met liefde voorbereid”, vertelt Marjolijne. Onze coördinatoren facilitair Richard, Jeroen en Bas van respectievelijk onze locaties Moermont, Hof van Nassau en Bosgaard hebben eraan meegewerkt. Zij hebben ook een training gevolgd om zich te verdiepen in de doelgroep. “Ze zijn in het hele traject nauw betrokken en hebben zich volop ingezet.”

Ook andere collega’s van tanteLouise, die de ‘buddy’s’ worden van de stagiairs, hebben de training gevolgd. Aimée: “We hebben ons echt verdiept in hen. We kennen hun verhaal, hun achtergrond, wat moeilijk voor hen is. We hebben gevraagd wat ze willen. Daardoor kunnen we ze goed begeleiden.”

8 weken stage

Op Moermont, Hof van Nassau en Bosgaard gaan de stagiairs 8 weken voor minimaal 16 uur per week aan de slag als ondersteunend medewerker in het restaurant. Zij volgen tijdens de stage ook 10 lesdagen, waarbij ze basisvaardigheden leren om in een verpleeghuis te werken.

Marjolijne: “We zetten hen in vanuit onze nieuwe visie op facilitair. Dus zo allround mogelijk. Ze kunnen ondersteunen in het restaurant en op de woningen.” Na de 8 weken kijkt tanteLouise met hen naar beschikbare vacatures, of wordt de stage indien gewenst verlengd. “Afhankelijk van de wens van de kandidaten.”

Respect

Of ze er vertrouwen in hebben? “Zeker”, zegt Aimée. “Het zijn zulke leuke mensen. Ze hebben een gezamenlijke passie: lekker eten en voor mensen zorgen.” Aimée en Marjolijne hebben sowieso bewondering voor hen. “Er zitten bijvoorbeeld mensen bij uit Syrië, die een hele afstand hebben afgelegd om hier te komen. En dan nu dit doen, daar heb ik veel respect voor.”

Als de stagiairs een tijdje aan de slag zijn bij tante, zullen we hen vragen hoe het bevalt en er weer over schrijven. Wordt vervolgd, dus…