Je gebruikt een verouderde browser.

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Vrijwilligerswerk bij Het Getij: "De kunst is om te luisteren"

Als een gast een luisterend oor nodig heeft, dan staat vrijwilligster Claartje van Tilborg paraat. Elke dinsdag- of woensdagochtend is ze gastvrouw in Het Getij, inloophuis voor mensen die geraakt zijn door kanker aan de Westersingel in Bergen op Zoom. Het Getij hoort sinds dit jaar bij tanteLouise. “De één-op-één-contacten, de verhalen van mensen, dat vind ik het leukst.”

Speksteen

Geduldig schaven Cisca, Ria en Els laagje voor laagje hun stuk speksteen naar de gewenste vorm. Een beeldje van speksteen maken, daar ben je al gauw een half jaar mee bezig. Vrijwilliger Frans weet er alles van en helpt de gasten met hun projecten.

Claartje en Ilse, deze ochtend als gastvrouwen in Het Getij aanwezig, zorgen voor een kopje koffie, een koekje en een praatje. De gasten van vandaag – allen op een of andere manier geconfronteerd met de ziekte kanker - komen vooral omdat ze het fijn vinden om creatief bezig te zijn. Op andere dagen ligt de focus juist op ervaringen delen; ook daar is ruimte voor.

Oordeelloos luisteren

“Als iemand tijdens zo’n ochtend behoefte heeft aan een gesprek, bijvoorbeeld bij een aankomend ziekenhuisbezoek, dan zoeken we een rustig plekje op en praten we erover”, vertelt Claartje. Die één-op-ééncontacten, de verhalen, vindt ze het meest waardevol aan haar vrijwilligerswerk. (tekst gaat verder onder het kader)

Wie is Claartje?

Claartje van Tilborg (73) werkte tot haar pensioen bij TWB thuiszorg bij het team opleidingen als leerlingbegeleider. Dit vrijwilligerswerk sluit daar naadloos op aan. Naast vrijwilliger bij Het Getij is ze lid van de Patiëntenvereniging van de Huisartsenposten in de regio. In haar vrije tijd wandelt en leest ze graag. “Ik heb net Slotcouplet: ervaringen van een longarts van Sander de Hosson uit. Een aanrader. Op de achterkant van het boek staat het al: “Geneeskunde is soms genezen, vaak verlichten, altijd troosten.” Zo’n arts wens je iedereen toe.”

Claartje van Tilborg, vrijwilliger bij Het Getij

De kunst is om goed te luisteren. En niet te oordelen. Claartje: “Soms hebben mensen de neiging om weg te wuiven wat voor een ander belangrijk is.” Vanwege haar chronische ziekte weet ze hoe het is om in de wachtkamer van het ziekenhuis te zitten en snapt ze wat mensen doormaken. “Mensen willen vaak vooral hun verhaal delen. Soms geef ik een advies en denk ik: had ik niet gewoon alleen een vraag moeten stellen?”

Begin bij de basis

Het mooie aan werken in zorg en welzijn vindt ze dat je altijd jezelf meeneemt, en daarmee kom je al een heel eind. “Ik zei bij TWB Thuiszorg al: zorg dat de basis op orde is. Leerlingen wilden bij mensen thuis vaak meteen infusen prikken. Ik zei dan: begin maar eens met op tijd komen. Maak een praatje met mensen. Dat geeft vertrouwen.”

Roparun

Mooie herinneringen heeft Claartje aan de Roparun. Dan was Het Getij ’s nachts open en stonden de vrijwilligers klaar met de koffie. Tijdens corona viel dat allemaal weg, maar gelukkig zijn ze nu weer opgestart.

Samen met de coördinator en andere vrijwilligers wil Claartje de activiteiten van Het Getij uitbreiden om meer mensen aan te spreken. “We denken bijvoorbeeld aan activiteiten ’s avonds. Vroeger gingen mensen met kanker vaak niet meer aan het werk, maar dat is nu wel anders.” Of er behoefte is aan een plek als Het Getij, terwijl er al zoveel opties voor kankerpatiënten zijn? Ze denkt van wel. “Als mensen in het proces zitten van behandelingen, gaat alle energie daar naartoe. Vaak ontstaat pas erna behoefte aan iets als Het Getij. En dan zijn wij een laagdrempelige plek, waar de koffie klaar staat.” Mét een koekje en luisterend oor erbij.

Vrijwilligerswerk bij tante

Onmisbaar voor de zorg!

TanteLouise is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Ben of ken jij iemand die wat voor onze bewoners zou kunnen en willen betekenen? Kijk op onze pagina over vrijwilligerswerk of mail naar onze coördinatoren vrijwilligerswerk Duran en Eva.

Vrijwilliger Frans geeft een workshop speksteen in Het Getij.