Je gebruikt een verouderde browser.

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Maha: “Ik vind Hof van Nassau mooi, rustig en gezellig”

Drie dagen in de week werkt Maha, die 4 jaar geleden uit Syrië naar Nederland kwam, in de keuken van Hof van Nassau. Ze kreeg de baan aangeboden na een succesvolle stage vanuit Zorgkracht+, een samenwerking tussen tanteLouise, de gemeente Bergen op Zoom en Curio.

Salades maken

Vanuit Dinteloord komt Maha drie keer per week met de bus of op de fiets naar Steenbergen, om bij Hof van Nassau in de keuken te werken. De stage vanuit Zorgkracht+ die ze sinds januari bij tanteLouise liep, beviel zowel voor haar als voor tante zo goed dat ze er nu werkt. “Ik help de chef salades maken, help met eten voorbereiden, breng maaltijden naar de woningen en maak schoon.”

Stage

Maha kwam vanuit de internationale schakelklas (ISK) van Curio bij Hof van Nassau terecht. Tijdens een stage van 10 weken kon ze kijken of werken in het verpleeghuis iets voor haar is. Ze liep met gastvrouw Karin mee, die optrad als haar buddy. Karin: “Als ze iets niet begrijpt, help ik haar.”

(tekst gaat verder onder kader)

Zorgkracht+

Stage lopen in de ouderenzorg

In januari 2023 gingen 9 anderstalige stagiairs, overwegend vluchtelingen die in Nederland een verblijfsvergunning hebben gekregen, bij tanteLouise aan de slag. Tijdens deze stage konden ze onderzoeken of werken in de zorg iets voor hen is. Het project, Zorgrkacht+, is een samenwerking tussen tanteLouise, de gemeente Bergen op Zoom en de internationale schakelklas (ISK) van opleider Curio.

Het restaurant van onze locatie Moermont

Uitspraak oefenen

Ook al is het soms best lastig vanwege de taal, en alle gerechten die ze niet kent, wist Maha meteen van aanpakken, vertelt Karin. “Ze heeft laten zien dat ze het snel oppikt. Nam zelf het initiatief om tafels uit te ruimen. En ze vroeg een menukaart mee naar huis, zodat ze haar uitspraak kon oefenen.”

Alles nieuw

Maha vindt Hof van Nassau mooi, rustig en gezellig. Het werk in de keuken vindt ze leuk en soms nog moeilijk. “Met Pasen was het heel druk, dan is het lastig met zoveel bonnen lezen. Alles is nog nieuw voor mij. Ik heb tijd nodig om het te leren, maar het lukt wel.” Volgens coördinator facilitair Jeroen is dat ook voor de keuken een goede ervaring: “We zijn gewend dat iedereen het snel moet kunnen. Dit helpt ook ons om weer even terug te gaan naar de basis. Wij leren ook van Maha.”

Op eigen benen staan

In haar vrije tijd wandelt Maha graag of kijkt ze films. “Ik probeer altijd bezig te zijn. Ik had in Dinteloord eerst vrijwilligerswerk bij SDW. Koffie en thee schenken, wandelen met de mensen, nagels lakken.”

In Syrië was ze docent. Ze gaf Frans en geschiedenis in het basis- en middelbaar onderwijs. Uiteindelijk wil ze ook in Nederland graag weer met kinderen werken, in de kinderopvang. Deze baan is een mooie stap. Maha: “Ik wil graag op eigen benen staan. Mijn taal ontwikkelen. Goed contact met collega’s hebben. Mijn werk goed begrijpen. En een opleiding doen.”