Indische woning
Selamat Datang! Oftewel: welkom! Op onze Indische woning bieden we cultuurspecifieke zorg in de sfeer van Nederlands-Indië.
Huis vol herinneringen
Nu, dat is de sfeer van vroeger. Met dezelfde geuren, kleuren en smaken. Een huis vol herinneringen ook. "Zie hier", zegt een bewoonster terwijl ze in het prentenboek, dat voor haar op de tafel ligt, wijst naar een foto van natte rijstvelden in heuvelachtig terrein, de sawa's. Als ze eenmaal aan het vertellen is, mengen al snel andere bewoners van de Indische woning zich in het gesprek. Het wordt een gezellige boel. Een van de bewoners vraagt: "Je eet toch wel mee?"
Nederlands-Indië
De woonkamer van de Indische woning in Residentie Moermont ademt in alles Nederlands-Indië. Het is een gezellige ontmoetingsplaats, een knusse huiskamer voor twaalf ouderen met een Indische of Molukse achtergrond. Hier kunnen ze rekenen op specialistische 24-uurs zorg in een fijne en vertrouwde omgeving. Hier voelen zij zich thuis.
Elke bewoner heeft de beschikking over een eigen appartement. Met eigen sanitair en helemaal ingericht zoals ze dat zelf graag willen. Een heerlijke plek om tot rust te komen. Met op de achtergrond de weemoedige klank van krontjong of gamelan.
Proef de sfeer
Huiskamer
Kloppend hart van de Indische woning is echter de huiskamer, waar juist alle ruimte is om de andere bewoners te ontmoeten. Om samen muziek te maken en te zingen, te praten over vroeger. Of over de familie natuurlijk, die ook in de zorg zo'n prominente plaats inneemt. Zelfs in de keuken, bij het bereiden van de Indische maaltijden, waarin de rijst van een van de bewoonsters als vanouds de hoofdrol speelt. Want rijst bepaalt ook in de Indische woning nog altijd het ritme van het leven...
Hechte groep
De zorgmedewerkers zijn van Indische of Molukse komaf of hebben een sterke affiniteit met deze culturen. Allemaal hebben ze er bewust voor gekozen om in deze hechte woongroep te werken. Samen met de vrijwilligers en de mantelzorgers bieden zij de optimale en liefdevolle zorg aan de bewoners, met een hartelijkheid die deze hechte ‘familie’ zo eigen is.
De Verzwegen Oorlog
Houten slippers en bamboe roentjings
Een boek vol indrukwekkende verhalen over Nederlands-Indië. Dat is De Verzwegen Oorlog, verschenen in 2021. TanteLouise liet dit boek maken als eerbetoon aan de Indische gemeenschap, als blijvende herinnering naar aanleiding van de viering van 75 jaar bevrijding in 2020. Auteur Willem Jongeneelen interviewde onder meer vier bewoners van de Indische woning voor dit boek. Kunstschilder Sjoerd van den Boom schilderde er de portretten bij.