Omgaan met dementie
Hier vind je steun in het omgaan met dementie in al zijn vormen en fasen. Leer de ziekte beter begrijpen met voorbeelden en tips.
Mensen met dementie kunnen over het algemeen recente gebeurtenissen niet meer zo goed onthouden. Belevenissen van vroeger manifesteren zich juist sterker. Tot voor kort was dementiezorg dan ook vooral gericht op - moeilijk woord - reminiscentie, een methode die is gebaseerd op het langetermijngeheugen. Bijvoorbeeld door de huiskamers in het verpleeghuis in te richten in de stijl van de jaren ’50… Lekker vertrouwd, maar volgens tante (letterlijk) niet van deze tijd.
Bij tanteLouise kijken we anders naar hetzelfde. Die frisse blik leidt vaak tot verrassende inzichten en slimme oplossingen. Dat maakt tante tot een van de koplopers als het gaat om de ontwikkeling en toepassing van nieuwe zorgtechnologie maar zeker ook in de zorg aan mensen met dementie.
De bewoners van onze zorgcentra leven in het hier en nu. Wat tante betreft in een zo groot mogelijke vrijheid, zonder de frustratie van gesloten deuren. Met zoveel mogelijk regie over het eigen leven, in een prettig woon- en leefklimaat, met zinvolle activiteiten en goed sociaal contact. We noemen dat 'Leven in verantwoorde vrijheid'. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf, daar moeten we samen aan werken.
Bij dementie neemt het vermogen om zelf te plannen en te organiseren af. Maar met kleine instructies en voldoende herhaling kunnen bewoners best nieuwe dingen aanleren of taken die ze misschien vergeten zijn toch weer uitvoeren. Tante heeft daarvoor een leerprogramma ontwikkeld en active ageing professionals aangesteld. Via vaste routines sturen zij onze bewoners op een elegante manier in het ontdekken van patronen en het automatisch handelen. Zodat ze toch weer de dagelijkse boodschappen kunnen doen, een oude hobby oppakken of - jeetje, hoe lang is dat geleden? - weer eens fijn pianospelen.
Door bewoners te stimuleren (zelf doen of leren) of ze te helpen (samen doen) draagt active ageing bij aan een betekenisvol bestaan. Bewoners nemen zelf beslissingen, bewegen meer en blijven zo geestelijk en lichamelijk vitaler, wat de voortgang van het dementieproces (het is wetenschappelijk onderzocht) zelfs vertraagt. Voorkomen of genezen lukt helaas nog niet, maar voordat tanteLouise de zorg volledig overneemt, is er dus nog heel veel wel mogelijk.
Als uw naaste dementie heeft, dan verandert alles. TanteLouise ondersteunt u graag om hier samen een weg in te vinden. Want bij tante kijken we anders naar hetzelfde. We kijken zoveel mogelijk naar wat nog wél kan. In deze folder geven we u basisinformatie over de ziekte dementie, informatie over de visie van tanteLouise en enkele tips voor naasten.
Download onze folder dementiezorg: anders kijken naar hetzelfde (PDF)
De droom van tanteLouise? Mensen met dementie zoveel mogelijk hun eigen leven laten voortzetten, met behoud van eigen regie en zoveel mogelijk bewegingsvrijheid. Dat is het gedachtegoed waarop active ageing is gericht. In de folder leest u er meer over.
Download onze folder active ageging: leven in verantwoorde vrijheid (PDF)
Woont u nog zelfstandig, maar heeft u hulp nodig? Bijvoorbeeld omdat u of uw partner (beginnende) dementie heeft? Dan komt onze geriatrisch consulent graag bij u langs.
Ga naar de informatiepagina over onze geriatrisch consulenten
VanThuisUit is dé plek voor ouderen die graag zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen, maar daar steeds meer moeite mee krijgen. Bijvoorbeeld vanwege (beginnende) dementie. TanteLouise heeft momenteel één vestiging van VanThuisUit, in Steenbergen. In de toekomst wil tanteLouise ook in andere gemeenten in onze regio een VanThuisUit openen.
Het online platform dementie.nl van Alzheimer Nederland biedt ondersteuning voor mantelzorgers en mensen met dementie in het omgaan met in het omgaan met dementie in al zijn vormen en fasen.
Hier vind je steun in het omgaan met dementie in al zijn vormen en fasen. Leer de ziekte beter begrijpen met voorbeelden en tips.
Wat komt er kijken bij een opname? Op dementie.nl vindt u handige info over de opname in een verpleeghuis en hoe u zich kunt voorbereiden.
Wat doe je als thuiswonen niet meer gaat? Hoe bereid je je voor op een opname in het verpleeghuis? Bestel hier de brochure.