Je gebruikt een verouderde browser.

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Dementiezorg

Mensen met dementie kunnen over het algemeen recente gebeurtenissen niet meer zo goed onthouden. Belevenissen van vroeger manifesteren zich juist sterker. Tot voor kort was dementiezorg dan ook vooral gericht op - moeilijk woord - reminiscentie, een methode die is gebaseerd op het langetermijngeheugen. Bijvoorbeeld door de huiskamers in het verpleeghuis in te richten in de stijl van de jaren ’50… Lekker vertrouwd, maar volgens tante (letterlijk) niet van deze tijd.

Frisse blik

Bij tanteLouise kijken we anders naar hetzelfde. Die frisse blik leidt vaak tot verrassende inzichten en slimme oplossingen. Dat maakt tante tot een van de koplopers als het gaat om de ontwikkeling en toepassing van nieuwe zorgtechnologie maar zeker ook in de zorg aan mensen met dementie.

Wat doet tanteLouise anders?

De bewoners van onze zorgcentra leven in het hier en nu. Wat tante betreft in een zo groot mogelijke vrijheid, zonder de frustratie van gesloten deuren. Met zoveel mogelijk regie over het eigen leven, in een prettig woon- en leefklimaat, met zinvolle activiteiten en goed sociaal contact. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf, daar moeten we samen aan werken.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Bij dementie neemt het vermogen om zelf te plannen en te organiseren af. Maar met kleine  instructies en voldoende herhaling kunnen bewoners best nieuwe dingen aanleren of taken die ze misschien vergeten zijn toch weer uitvoeren. Tante heeft daarvoor een leerprogramma ontwikkeld en active ageing professionals aangesteld. Via vaste routines sturen zij onze bewoners op een elegante manier in het ontdekken van patronen en het automatisch handelen. Zodat ze toch weer de dagelijkse boodschappen kunnen doen, een oude hobby oppakken of - jeetje, hoe lang is dat geleden? - weer eens fijn pianospelen.

Dementiezorg in onze locatie Vissershaven

Betekenisvol bestaan

Door bewoners te stimuleren (zelf doen of leren) of ze te helpen (samen doen) draagt active ageing bij aan een betekenisvol bestaan. Bewoners nemen zelf beslissingen, bewegen meer en blijven zo geestelijk en lichamelijk vitaler, wat de voortgang van het dementieproces (het is wetenschappelijk onderzocht) zelfs vertraagt. Voorkomen of genezen lukt helaas nog niet, maar voordat tanteLouise de zorg volledig overneemt, is er dus nog heel veel wel mogelijk.

Is er meer mogelijk?

TanteLouise beperkt de kennis en ervaring met het motiveren van kwetsbare ouderen, de specifiek ontwikkelde methodes en de inzet van zorgtechnologie niet alleen tot reguliere verpleeg- en verzorgingshuizen. In samenwerking met CZ zorgkantoor heeft tante een nieuw zorgconcept ontwikkeld: VanThuisUit. Daarmee proberen we thuiswonende ouderen - grotendeels volgens hetzelfde principe - zelfredzamer maken en zo goed mogelijk ondersteunen bij het langer zelfstandig thuis wonen. Door tijdig en doelgericht met elkaar aan de slag te gaan, streven we ernaar om een eventuele opname in het verpleeghuis uit te stellen of misschien zelfs te voorkomen.

VanThuisUit in aanbouw

Meer info op dementie.nl

Het online platform dementie.nl van Alzheimer Nederland biedt ondersteuning voor mantelzorgers en mensen met dementie in het omgaan met in het omgaan met dementie in al zijn vormen en fasen.