virus-grijskopie

TanteLouise en het coronavirus

TanteLouise neemt maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Wat betekent dat voor u als bezoeker?

Laatste update: 19 december

Bezoek is welkom

Mantelzorgers en andere bezoekers zijn van harte welkom bij tante. Wel mogen onze bewoners – conform de landelijke maatregelen – maximaal 2 bezoekers per dag ontvangen. Kinderen vanaf 4 jaar tellen mee in dat aantal.

Er kunnen extra regels gelden voor bezoek als er op een locatie (een vermoeden van) een besmetting is. Op deze pagina ziet u welke afdelingen momenteel in quarantaine of isolatie zijn. U wordt als mantelzorger geïnformeerd over de bezoekregels van uw locatie.

Mondkapje weer verplicht

We dragen weer een mondkapje in onze locaties. U vindt de mondkapjes bij de ingang. Het mondkapje draagt u ook in de openbare ruimtes en het restaurant. Wel mag u het mondkapje afzetten als u in het restaurant zit te eten.

1,5 meter afstand

Ook houden we weer 1,5 meter afstand. We schudden geen handen bij tanteLouise.

Horeca van tanteLouise

Onze bewoners en bezoekers hoeven géén coronatoegangsbewijs te laten zien om bij restaurants van tanteLouise naar binnen te mogen. Eet- en drinkgelegenheden in zorglocaties (ook dagbesteding) vormen namelijk een uitzondering op het nieuwe horecabeleid. We ontvangen momenteel geen externe bezoekers zonder directe relatie met tanteLouise (bijvoorbeeld een fietsclubje dat even wat wil komen drinken) in onze restaurants. Bezoekers van onze bewoners kunnen nog wel gebruik maken van de restaurants als ontmoetingsruimte.

Algemene voorzorgsmaatregelen

Bij tanteLouise gelden een aantal basisregels:

 • Kom niet op bezoek als u klachten heeft en laat u testen;
 • Was regelmatig uw handen, hoest en nies in uw elleboog en gebruik papieren zakdoekjes;
 • Desinfecteer uw handen bij de ingang;
 • Volg de aanwijzingen van onze medewerkers op.

Vaccineren bewoners

Al onze bewoners die dat wilden, zijn inmiddels gevaccineerd. Al onze bewoners die dat willen, kregen in de week van 29 november een boosterprik. We organiseren regelmatig veegrondes.

Vragen en antwoorden

Wij formuleren onze antwoorden zo nauwkeurig mogelijk, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten in deze tekst. Ook kan onderstaande informatie door de actualiteit worden ingehaald. Wij passen onze website daarop zo snel mogelijk aan.

Heb ik een coronatoegangsbewijs nodig als ik een restaurant van tanteLouise wil bezoeken?

Nee. Voor de restaurants van tanteLouise is géén coronatoegangsbewijs nodig. Onze restaurants zijn momenteel niet toegankelijk voor mensen die geen directe relatie hebben met tante (bijv. een fietsclubje of wandelclubje dat nog even wat wil drinken). Komt u op bezoek bij een bewoner van tanteLouise, dan kunt u wel gebruik maken van het restaurant als ontmoetingsruimte.

Het kan natuurlijk zijn dat uw naaste / een bewoner van ons een locatie buiten tanteLouise wil bezoeken waarvoor wél een toegangsbewijs nodig is. Een toegangsbewijs (QR-code) printen kan via de website www.coronacheck.nl. U heeft daarvoor wel een DigiD van uw naaste nodig.

Heeft u geen DigiD, smartphone of computer met printer? In sommige gevallen is het mogelijk om een coronabewijs op papier thuisgestuurd te krijgen. Bel hiervoor naar de landelijke CoronaCheck helpdesk op 0800 – 1421 en vraag naar de mogelijkheden.

Mag ik op bezoek komen?

Ja, bezoek blijft mogelijk, ook als er ergens een besmetting is. Alleen in uitzonderlijke situaties kunnen we hiervan afwijken. Onze bewoners mogen momenteel maximaal 2 bezoekers per dag ontvangen. Kinderen vanaf 4 jaar tellen mee in dat aantal. Onze restaurants zijn dicht voor externen die geen directe relatie hebben met tante (bijvoorbeeld een fiets- of wandelclubje dat nog even wat wil drinken). Komt u bij uw naaste op bezoek, dan kunt u wel gebruik maken van ons restaurant als ontmoetingsruimte.

Ik wil mijn naaste graag bij mij thuis uitnodigen. Moet hij of zij bij terugkomst in quarantaine?

Een bewoner hoeft NIET in quarantaine na familiebezoek, een wandeling buiten, winkelbezoek of een knipbeurt bij de kapper.

Als een bewoner langere tijd weg is geweest (dus met overnachting), dan ligt het eraan of hij of zij volledig gevaccineerd is.

 • Komt uw naaste terug na een uitstapje (vakantie/logeren)? En is hij of zij volledig gevaccineerd? Dan hoeft uw naaste zich bij terugkomst niet te laten testen. Heeft hij of zij klachten? Dan is testen wél nodig. Afhankelijk van het risiconiveau van de vakantieregio gaat uw naaste in quarantaine. Met dit beleid volgen wij de landelijke regels.
 • Komt uw naaste terug na het uitstapje (vakantie/logeren) en is hij of zij niet (volledig) gevaccineerd? Dan moet uw naaste zich laten testen op dag 1 en dag 5. Ook hier geldt: afhankelijk van het risiconiveau van de vakantieregio gaat uw naaste in quarantaine.

Hoe zit het met vervoer van tanteLouise?

Taxibusjes van tante mogen voor twee derde bezet zijn. Uitgangspunt hierbij is twee mensen per bank met een lege stoel tussen hen in. De stoel naast de chauffeur blijft leeg. Het is belangrijk dat zowel de chauffeur als de passagiers een mondneusmasker dragen in de taxibus, tenzij dit om medische redenen niet kan.

Hoe zit het met behandelingen en diensten zoals voetverzorging en de kapper?

De kappers, pedicures, schoonheidsspecialisten en masseurs mogen vanaf woensdag 3 maart weer aan het werk. Uiteraard met de nodige voorzorgsmaatregelen. Mantelzorgers en bewoners zijn hierover door tanteLouise geïnformeerd.

Moeten nieuwe bewoners uit voorzorg in quarantaine?

Komt een cliënt vanuit de thuissituatie, het ziekenhuis of een andere instelling bij ons wonen of verblijven? Dan geldt het volgende beleid:

Is de nieuwe cliënt gevaccineerd?

 • Géén test op dag 1 (tenzij nieuwe cliënt uit ziekenhuis komt, dan wel testen)
 • Test op dag 5
 • Géén quarantaine (tenzij de test op dag 1 positief blijkt)

Is de nieuwe cliënt niet (volledig) gevaccineerd?

 • Test op dag 1
 • Test op dag 5
 • Quarantaine

Hebben bewoners een coronatoegangsbewijs nodig?

Onze bewoners hebben géén coronatoegangsbewijs nodig voor de restaurants van tanteLouise. Bezoekers ook niet.

Het kan natuurlijk zijn dat uw naaste een locatie buiten tanteLouise wil bezoeken waarvoor wél een toegangsbewijs nodig is. Een toegangsbewijs (QR-code) printen kan via de website www.coronacheck.nl. U heeft daarvoor wel een DigiD van uw naaste nodig.

Heeft u geen DigiD, smartphone of computer met printer? In sommige gevallen is het mogelijk om een coronabewijs op papier thuisgestuurd te krijgen. Bel hiervoor naar de landelijke CoronaCheck helpdesk op 0800 – 1421 en vraag naar de mogelijkheden.

Wanneer start tanteLouise met het vaccineren van bewoners en medewerkers?

TanteLouise heeft inmiddels alle verpleeghuiscliënten die dat wilden, gevaccineerd. Vanaf nu is er elke maand een vaccinatiemoment voor (nieuwe) bewoners van tanteLouise die nog niet gevaccineerd zijn.

In de week van 29 november ontvangen álle bewoners die dat willen – zowel verpleeghuislcliënten als verzorgingshuiscliënten – van tanteLouise een boosterprik.

Worden alle bewoners van tanteLouise gevaccineerd?

Ja, elke bewoner die toestemming geeft wordt gevaccineerd. TanteLouise heeft inmiddels alle verpleeghuiscliënten die dat wilden, gevaccineerd. Dat gaat dus om onze bewoners die onder de medische verantwoordelijkheid van de specialist ouderengeneeskunde vallen. Vanaf nu is er elke maand een vaccinatiemoment voor (nieuwe) bewoners van tanteLouise die nog niet gevaccineerd zijn.

Overigens is het onderscheid tussen de twee groepen niet de keuze van tanteLouise; de overheid heeft dit zo bepaald.

Is vaccinatie verplicht?

Nee, vaccinatie is niet verplicht. TanteLouise raadt het medewerkers van harte aan, maar het is niet verplicht. Er gelden geen consequenties vanuit onze organisatie wanneer een medewerker besluit zich niet te laten vaccineren. Ook aan bewoners/mantelzorgers van tanteLouise wordt uiteraard eerst toestemming gevraagd. Een medewerker hoeft niet te delen of hij/zij zich heeft laten vaccineren. Ook als een medewerker zich niet heeft laten vaccineren, mag hij/zij zorg verlenen.

Heeft vaccineren nut als iemand al corona heeft gehad?

Ja. Mensen die corona hebben gehad kunnen gewoon gevaccineerd worden. Het is zelfs verstandig. De vaccinatie kan de antistoffen in het lichaam namelijk een boost geven. Wacht wel even met de vaccinatie tot iemand weer helemaal beter is. Het RIVM adviseert minimaal vier weken te wachten na het ontstaan van de klachten.

Werkt het vaccin ook tegen variaties en mutaties van het coronavirus? (zoals de Britse variant)

Deze varianten bevatten zúlke kleine variaties van het virus dat het vaccin ook goed tegen deze mutaties werkt.

Mijn naaste gebruikt medicatie. Kan hij/zij tóch gevaccineerd worden?

Ook bij gebruik van medicatie kan iemand gevaccineerd worden. Dit gaat in overleg met de huisarts of onze specialisten ouderengeneeskunde. Wanneer uw naaste een aangetoonde ernstige allergie heeft voor één van de bestanddelen van het vaccin spreken we van een contra-indicatie en wordt het toedienen van het vaccin afgeraden. Hetzelfde geldt wanneer uw naaste na het toedienen van de eerste dosis van het coronavaccin een ernstige allergische reactie krijgt. Dan wordt een tweede dosis afgeraden. De kans hierop is echter zeer klein.

Ik twijfel nog over wel of niet vaccineren. Wat nu?

Laat je goed informeren door betrouwbare bronnen en stel je vragen. Misschien helpt dit filmpje over Feiten & Fabels over het vaccin. Ook op coronavaccinatie.nl vind je informatie van de Rijksoverheid.

Stel, ik besluit dat ik mijn naaste nu (nog) niet laat vaccineren. Kan dat dan op een later moment alsnog?

Uiteraard kán het ook op een later moment. Maar het is goed om erbij stil te staan dat u dan niet weet wélk vaccin er voor uw naaste beschikbaar is en wanneer er een mogelijkheid is tot vaccinatie.

Bewoners die op een later moment toch gevaccineerd willen worden, kunnen zichzelf op een reservelijst laten zetten. We kijken of er gezamenlijke ‘vaccinatiemomenten’ georganiseerd kunnen worden, waarbij we meerdere bewoners tegelijk vaccineren. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor bewoners die nieuw bij tanteLouise komen wonen.

Waarom moet je twee keer vaccineren?

Na één keer vaccineren maakt 50% van alle gevaccineerde mensen voldoende antistoffen aan. Bij twee vaccinaties loopt dit aantal op tot 95%.

Wat betekent 'voor 95 procent beschermd?

Van de 100 mensen die het vaccin twee keer krijgen, maken 95 mensen voldoende antistoffen tegen het coronavirus aan. De overige 5% (5 op de 100 gevaccineerde mensen) krijgt alsnog ziekteverschijnselen. Vaak zijn deze ziekteverschijnselen wel milder dan wanneer je niet gevaccineerd bent. Ook steken deze 5 mensen minder makkelijk anderen aan, omdat de gevaccineerde mensen om deze persoon heen wél tot die 95% horen en dus voldoende antistoffen tegen corona hebben aangemaakt. Het virus heeft dus veel minder kans om mensen te besmetten.

Kan iemand tussen de eerste en de tweede vaccinatie corona krijgen?

Ja, dit is mogelijk. Tussen de eerste en de tweede prik zit 21 dagen (drie weken). Tussen deze twee vaccinatiemomenten in is de afweer tegen corona nog niet voldoende en kan iemand dus alsnog corona krijgen. Daarom blijft het belangrijk dat mensen zich laten testen wanneer ze klachten hebben die passen bij corona.

Kan iemand die gevaccineerd is een ander tóch besmetten?

Dit is nog niet zeker. Daarom neemt de regering het zekere voor het onzekere: voor gevaccineerde personen gelden dezelfde regels en maatregelen als voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Denk hierbij aan 1,5 meter afstand, hoesten in je elleboog en het dragen van een mondneusmasker.

Moet iemand die gevaccineerd is bij klachten thuisblijven en zich laten testen op corona?

Ja, ook iemand die gevaccineerd is moet thuisblijven en zich laten testen bij klachten die passen bij corona. Het vaccin beschermt na de tweede vaccinatie voor ruim 95% tegen corona, maar dus niet voor 100%. Ook weten we nog niet hoe lang het vaccin werkt. Het is daarom ook na vaccinatie belangrijk dat je thuisblijft en je laat testen bij klachten die bij corona passen. Als je binnen een of twee dagen na de vaccinatie last krijgt van milde klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en verhoging kan dit een bijwerking van de vaccinatie zijn. De bijwerkingen gaan binnen enkele dagen over. Heb je naast deze milde klachten óók andere klachten die passen bij corona (zoals verkoudheid, hoesten, benauwdheid of reuk- of smaakverlies)? Of heb je hebt contact gehad met iemand met corona? Laat je dan testen.

Hoe lang blijf je beschermd tegen het coronavirus na vaccinatie?

Hier wordt nu landelijk onderzoek naar gedaan. Het is nog niet bekend hoe lang de antistoffen in iemands lichaam aanwezig blijven. Pas als meer mensen gevaccineerd zijn, kunnen conclusies worden getrokken.

Waarom krijgen mensen soms twee keer corona?

Je kunt twee keer corona krijgen als je coronaklachten de eerste keer zo mild waren, dat je lichaam niet voldoende antistoffen heeft opgebouwd.

Wat gebeurt er als een bewoner of medewerker besmet is?

Dan wordt met het zorgteam en locatiemanagement bepaald wat er aan extra (hygiëne-)maatregelen nodig is. Een bewoner wordt zoveel mogelijk geïsoleerd van de andere bewoners, om verdere besmettingen te voorkomen. Onze medewerkers werken dan met beschermende kleding.

Behandelaren van tanteLouise hebben zich recent geschoold in het begeleiden en behandelen van mensen die herstellen van een corona-infectie. Vaak is er in zo’n geval sprake van verminderde spierkracht, een slechtere conditie en problemen met de ademhaling. Ook kunnen er problemen ontstaan met de mentale gezondheid en voeding.

Fysiotherapeuten vormen samen met ergotherapeuten, logopedisten, diëtisten en psychologen een mini-netwerk rondom de cliënt (waarbij uiteraard ook huisartsen en specialisten zijn betrokken) voor een zo goed mogelijk herstel. Het netwerk is er voor (extramurale) cliënten en ook voor medewerkers van tanteLouise. Klik hier voor meer informatie.

Korte lijnen

TanteLouise volgt de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Veiligheidsregio. We hebben korte lijnen met het Bravis ziekenhuis. En we nemen actief deel aan het Regionaal Overleg Niet Acute Zorg (RONAZ), het afstemmingsoverleg in Noord-Brabant van niet-acute zorgaanbieders en de GGD, de GHOR en de veiligheidsregio’s over (maatregelen omtrent) het coronavirus. Op die manier volgen we als Brabantse zorgorganisaties zoveel mogelijk dezelfde lijn en helpen we elkaar.

icon_headset_wit

Contact

Kijk voor algemene vragen over het coronavirus op de website van het RIVM. Woonachtig in de regio West-Brabant of Tholen? Kijk dan op www.corona-infopunt.nl. Hier vindt u nieuws, tips en handige links die u helpen om goed op de hoogte te blijven van de situatie in uw woonplaats.

Heeft u specifieke vragen voor tanteLouise? Bel dan met de desbetreffende locatie of met ons Cliëntenservicebureau: 0900 – 900 44 44.