homepage.label

Hallo, waar kunnen we u mee helpen?

TanteLouise, collega-zorgorganisatie Mijzo en het innovatieve Vlaamse bedrijf Studio55  slaan de handen ineen om het komende jaar de Virtuele collega te ontwikkelen. Het doel? De werkbelasting van zorgmedewerkers verminderen, zonder dat de kwaliteit van zorg en aandacht voor de cliënt eronder lijdt. Hiervoor gaan we geavanceerde AI inzetten waarmee we medewerkers tijd- en plaatsonafhankelijk kunnen voorzien van (zorg)inhoudelijke informatie, met behulp van een heuse virtuele collega. We worden hierbij geholpen door het Care Innovation Centre, die al ervaring heeft met bijvoorbeeld demosessies en testen. Komende tijd gaan we vol enthousiasme aan de slag om te komen tot een zogeheten proof of concept van een virtuele zorgmedewerker en een virtuele praktijkopleider.

Over het project

De zorgsector in Vlaanderen en Nederland worstelt met een langdurig tekort aan personeel, verergerd door dubbele vergrijzing en complexe zorgbehoeften. De zorg moet met minder mensen worden gedaan. Kunstmatige intelligentie (AI) biedt hierbij veelbelovende kansen. In het project Mijn virtuele collega wordt geavanceerde AI (Large Language Modellen) ingezet om zorgmedewerkers en leerlingen tijd- en plaatsonafhankelijk te voorzien van relevante informatie. Ouderenzorgorganisaties tanteLouise en Mijzo uit Nederland gaan dit samen met het innovatieve bedrijf Studio 55 uit Vlaanderen ontwikkelen. Het Care Innovation Center ondersteunt hen hierin door hun ervaring als proeftuin in te zetten bij het opzetten van expert interviews, demo-sessies, live testing en business model sessies. 

De virtuele collega zal naar verwachting de werkbelasting van zorgmedewerkers verminderen, met behoud van kwaliteit en aandacht voor de cliënt. De virtuele collega bij tanteLouise richt zich op de verzorgende en verpleegkundige. De virtuele collega bij Mijzo richt zich op de leerlingen die in opleiding zijn en veel vragen hebben en stellen aan hun praktijkopleiders.  In het project wordt stap voor stap gewerkt met als eindresultaat een Proof of Concept van de Virtuele Collega. Deze fundamentele basis maakt dat de zorgorganisaties hier op door kunnen ontwikkelen. In een plan van aanpak wordt opgenomen welke stappen nodig zijn om de Virtuele collega vervolgens te verdiepen en te verbreden naar andere expertises in de ouderenzorg. 

Dit innovatieve concept kan niet alleen bijdragen aan de zorg voor ouderen bij tanteLouise en Mijzo, maar ook als model dienen voor andere (ouderen)zorginstellingen in Nederland en Vlaanderen. De opgedane kennis en ervaringen worden daarom ook in een blauwdruk verwerkt. Deze dient als een gids voor het delen van informatie en inzichten, zoals de de succesverhalen en best practices zodat ook andere (ouderen)zorgorganisaties daar profijt van hebben.