Burgemeester van Etten-Leur houdt toezicht bij tanteLouise
Miranda de Vries, burgemeester van Etten-Leur, volgt Claudia Brandenburg op als voorzitter van de raad van toezicht bij zorginstelling tanteLouise in Bergen op Zoom. Ook Piet van der Maas, lid van de raad van bestuur bij ZorgSaam, treedt per 19 mei aan als nieuwe toezichthouder. Hij neemt de plaats in van Mieke Reynen.
Brandenburg en Reynen treden op basis van het rooster van aftreding, zoals dat in de statuten is vastgelegd, na twee termijnen van vier jaar af. Beiden zijn blij dat het stokje dat zij overgeven in goede handen terecht komt. Met De Vries en Van der Maas haalt tanteLouise opnieuw twee ervaren bestuurders in huis.
Miranda de Vries koos na haar studie politicologie en promotie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen voor het openbaar bestuur. Haar grootste drijfveer is om vanuit haar bestuurlijke rol, met een duidelijke visie op de langere termijn, mens en inhoud bij elkaar te brengen. Naast burgemeester van Etten-Leur is De Vries onder meer voorzitter van de GGD West-Brabant en Veilig Thuis en lid van het Regionaal Overleg Niet Acute Zorg (RONAZ) dat in Brabant met het oog op de coronacrisis is opgezet.
Piet van der Maas is als bestuurder al tien jaar actief in de ouderenzorg in Zeeuws-Vlaanderen, eerst bij Curamus, sinds 2017 als lid van de raad van bestuur van ZorgSaam. Ook hij is niet onbekend met de gezondheidszorg in West-Brabant. Van der Maas werkte eerder onder meer als manager klinische zorg in het toenmalige Franciscus ziekenhuis in Roosendaal - het tegenwoordige Bravis ziekenhuis - en als manager in het Revalidatiecentrum Breda.
Raad van toezicht
De samenstelling van de raad van toezicht bij tanteLouise is vanaf 19 mei 2021:
- Miranda de Vries – voorzitter
- Liselotte Aarts – lid
- Jacco de Braal – lid
- Daan van Opstal – lid
- Robbert Huijsman – lid
- Piet van der Maas – lid
Toekomstbestendige zorg
Zowel de raad van toezicht als de raad van bestuur van tanteLouise zien het als hun taak om de goede positie van tanteLouise de komende jaren nog verder uit te bouwen.
Om de zorg aan kwetsbare ouderen in ons werkgebied toekomstbestendig te maken, is intern al een grote ontwikkeling in gang gezet die moet leiden tot nog meer expertise. Bijvoorbeeld op wat betreft het leven in vrijheid bij dementie, de ontwikkeling en toepassing van veelbelovende zorgtechnologie en een optimale inzet van talenten bij vakkundige en zelfbewuste medewerkers. Wat niet verandert zijn de onvoorwaardelijke inzet op de gelukkige cliënt, de gelukkige medewerker én - ook niet onbelangrijk - de ouderwetse gezelligheid in al onze locaties. Meer daarover lees je in ons Ondernemingsplan en Kwaliteitsplan.