homepage.label

Hallo, waar kunnen we u mee helpen?

“Ze houden echt alles in de gaten hier, dat geeft me wel een veilig gevoel"

Robert Duiker (88) is dol op kanaries, knapt graag een uiltje maar een vroege vogel? Nee, dat toch niet. Daarom ook kiest hij ervoor om pas om 11.00 uur te beginnen met zijn dagprogramma bij VanThuisUit, het nieuwste zorgconcept van tanteLouise: “Eerst uitslapen, dan lekker mijn krantje lezen en dan op ’t gemakkie de dag beginnen. Lekker toch, niet dan?”

Er is nog een reden voor de verlate start van de dag, legt de geboren Rotterdammer uit. “Na 42 jaar Delfshaven zijn we in 1976 naar Steenbergen gekomen. Mijn vrouw is twaalf jaar geleden overleden; ik woon nog altijd zelfstandig.” Dat lukt heel aardig, met wat huishoudelijke hulp en de thuiszorg die hem helpt bij het wassen en aankleden. “Het is op mijn leeftijd handiger om gelijkvloers te wonen, maar dat is helaas niet zo. Mijn bed staat in de woonkamer, maar de badkamer is boven en van mijn thuishulp mag ik niet alleen de trap op. Dus moet ik wachten tot ze er is en dat is nooit voor half tien. Mij hoor je daar niet over mopperen; ik vind dat een prima service.”

Afleiding

Tijd voor een bakkie. Bedachtzaam roert Robert Duiker - opgeruimd karakter en het hart op de tong - in zijn koffie. Dubbel suiker, dubbel melk. “Het is tenslotte gratis”, lacht hij prijsbewust. Twee keer per week komt ‘Zeg maar Rob’ naar het Dag & Doe-centrum in hartje Steenbergen, op woensdag en op vrijdag. “Maar ik heb al gevraagd of ik ook op maandag kan komen. Ik vind het geweldig hier. Weet je, anders ben ik 24 uur per dag toch vooral alleen. Natuurlijk, mijn zoons komen regelmatig bij me langs en ik heb zes kleinkinderen en zestien achterkleinkinderen, maar je weet hoe het gaat met die jongelui, die hebben het hartstikke druk. Dat snap ik ook wel. Hier, bij VanThuisUit, vind ik gezelligheid en afleiding. Ik doe overal aan mee.”

Volière

Zijn vertier vond Robert Duiker tot voor kort in de riante volière achter zijn huis. Groot, perfect geïsoleerd, koud en warm stromend water, fraaie dakkoepels en vol leven. “Ik speelde vaak mee op tentoonstellingen, soms wel met dertig kanaries. Ze zagen me niet graag komen. Ik ging met heel wat prijzen weg.” Tentoonstellingen doet hij niet meer, zegt hij. Teveel werk, dat opkooien, elke dag water geven en voederbakjes ’uitblazen’. “Dit najaar breken we de volière zelfs helemaal af. Ik heb een huurhuis, woon er fantastisch en ga er het liefst weg tussen zes plankies. Maar als ik voorgoed mijn hoofd neerleg, ruimt de woningstichting die vogelkooi op en dat kost geheid penning zestien. Dan kunnen we dat beter nu alvast maar zelf doen.”

Driegangen-menu

Na een spelletje Mens-erger-je niet in de ‘game room’ van het Dag & Doe-centrum is het nu tijd voor de lunch. Een hoogtepunt, weet lekkerbek Duiker. “Het eten is hier echt fantastisch. Een compleet driegangen-menu! Thuis kook ik altijd zelf en ik durf best te zeggen: ik ben er goed in. Dus als ze hulp nodig hebben… Ik vertelde laatst in een restaurant nog aan de ober hoe ik altijd mijn biefstukje klaarmaak; ik kon zo bij hem komen werken, zei hij. Eind van de middag ga ik naar huis, dan bak ik een broodje voor mezelf. Lekker met gerookte zalm of zo. En een glaasje Palm-bier. Daar kan ik zó van genieten!”

Veilig gevoel

De woorden bij Duiker stromen als de Maas na een wolkbreuk. Hij praat honderduit. Over de vogelverenigingen waaraan hij zoveel goede herinneringen bewaart, de sterk gestegen prijs van zonnebloemolie waarin hij bij voorkeur zijn patatjes frituurt, zijn overleden bastaard Keesje. En over VanThuisUit, zijn jongste ontdekking. “Dat is een uitkomst. Ik word gebracht en gehaald met de PlusBus, klets wat met iedereen, doe een spelletje of knuffel even met Bobbie, de huishond. Ik kijk er echt naar uit.” Na het eten doet Rob Duiker steevast een dutje. “Daarna is er altijd wel een activiteit. Ook fiets ik graag. Goed voor je conditie; bewegen houdt je langer vitaal. Al moet ik het van de begeleiders wel wat rustiger aan doen. Ze houden echt alles in de gaten hier: je hartslag, het zuurstofgehalte. Dat geeft me wel een veilig gevoel.”

Eropuit

Doel van het zorgconcept VanThuisUit is om ouderen ‘spelenderwijs’ zelfredzamer te maken zodat ze langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen, zo nodig met inzet van moderne zorgtechnologie of handige hulpmiddelen. Zo heeft Robert Duiker sinds kort een scootmobiel, vertelt hij. “Tot voor kort reed ik nog auto, maar eerlijk gezegd stond die toch de meeste tijd in de garage. Ik heb hem aan mijn zoon gegeven; die leent hem uit aan de kinderen. Zelf heb ik nu die scootmobiel; een ergotherapeut van tanteLouise komt morgen langs om uit te leggen hoe zo’n ding precies werkt. Kan ik er weer fijn op uit. Want ja, je kunt wel bij de pakken neer gaan zitten, maar daar wordt niemand vrolijk van. Ja toch? Niet dan?”