De visie van tante
We zeggen het vaker bij tante. De toekomst voorspel je niet, die maak je samen. Op deze pagina vertellen we je onze visie op de (toekomst van de) zorg.
De beste zorg, waar thuis ook is
Het begint met de vraag: waartoe zijn wij op aarde? De beste zorg leveren, waar thuis ook is. Dat doen we op z'n tantes: warm, mensgericht, professioneel, innovatief én eigenzinnig. Daarbij houden we vier doelen telkens voor ogen: de gelukkige cliënt, de gelukkige medewerker, toonaangevend in innovatie en slimme bedrijfsvoering.
Hoe denken we die doelen te bereiken?
Zelf doen
In onze nieuwe visie staan samenredzaamheiden eigen regie centraal. Stel, een mevrouw komt vanwege haar dementie in het verpleeghuis wonen, maar kan nog prima zelf het bed opdekken, waarom zouden wij dat dan overnemen? De neiging in ons vak is om al gauw alles van iemand over te nemen - omdat we willen zorgen.
Maar vaak vinden mensen het juist fijn om zelf dingen te blijven doen. Daarom gaan wij de komende jaren meer zorg leveren 'met de handen op onze rug', letterlijk. Dat is misschien even wennen, maar op de plekken waar we het al doen levert het goede ervaringen op. In het filmpje hieronder leggen collega's uit hoe we bewoners stimuleren om meer zelf te doen of opnieuw aan te leren. Je bent immers nooit te oud om te leren.
Waarom doen we dit?
Goede vraag. Dit doen we omdat we zien dat mensen hierdoor gezonder, actiever, blijer en socialer blijven. Het geeft waarde aan je dag. Ga maar na: hoe meer je zelf doet en beslist, hoe fijner je je daar doorgaans bij voelt.
Vergrijzing in Nederland
Tegelijkertijd doen we dit ook omdat we in de zorg dingen anders moeten organiseren. Het is je vast niet ontgaan dat Nederland vergrijst. Meer ouderen, minder mensen om de benodigde zorg te leveren. Daarom zoekt tanteLouise, net als alle andere zorgorganisaties, naar manieren om anders, niet slechter, maar anders, zelfs beter, zorg te leveren. We zoeken naar manieren waardoor mensen langer zelfstandig verantwoord en prettig thuis kunnen blijven wonen. En ook ín het verpleeghuis zoeken we naar manieren om meer samen te zorgen:
Samen zorgen voor elkaar
Zoals gezegd stimuleren we dat bewoners meer zelf doen. Daar betrekken we de cliënt zelf, hulpmiddelen, de mantelzorger, het bredere sociale netwerk en vrijwilligers en de zorgprofessional bij. Dat noemen we de 5 stappen van samenredzaamheid.
De 5 stappen van samenredzaamheid
Zelfredzaamheid is het vermogen van iemand om voor zichzelf te zorgen en zelf de regie te voeren. Dat vergroot het gevoel van eigenwaarde en geluk. Mensen houden de touwtjes immers graag zo lang mogelijk zelf in handen. Er komen momenten waarop hierbij ondersteuning nodig is. Dat noemen we samenredzaamheid.
De komende jaren willen we mantelzorgers meer en beter betrekken bij de zorg. Zij kennen hun naasten immers het beste. Dat kan zijn een partner, de kinderen of kleinkinderen of een vriend of vriendin. Bent u mantelzorger van een bewoner van tanteLouise en zou u misschien wel meer willen doen? Praat erover met de teamleider! Of bekijk onze pagina over mantelzorg voor inspiratie (pagina opent in nieuw venster).
Goede hulpmiddelen en zorgtechnologie maken het leven van onze bewoners beter. Soms denken mensen dat de technologie alleen bedoeld is om een zorgmedewerker te vervangen. Goede zorgtechnologie ontlast ons inderdaad, maar maakt juist óók het leven van cliënten beter. Bijvoorbeeld de bedsensor: een fijngevoelige sensorplaat onder het matras die beweging detecteert. Een uitkomst voor onze nachtdienst, én voor de bewoner: we hoeven 's nachts niet te storen om te kijken of alles goed gaat en we kunnen iemand 's ochtends wat langer laten liggen als we zien dat diegene nog slaapt. Lees er meer over op onze innovatiepagina (pagina opent in nieuw venster).
Wat waren we ook weer aan het vertellen?
Oh ja; we zoeken naar nieuwe manieren om meer samen te zorgen. Binnen en buiten het verpleeghuis. Om ook in de toekomst de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar te houden.
Samen zorgen bij mensen thuis
Daarom zetten we onze kennis ook in voor mensen die nog zelfstandig thuis wonen. Bijvoorbeeld met VanThuisUit, een nieuw zorgconcept waarbij mensen bijvoorbeeld zeven dagen in de week van 10.00 tot 20.00 uur terecht kunnen om dingen opnieuw aan te leren of voor net dat beetje hulp bij dingen die ze zelf niet meer kunnen. De resultaten zijn veelbelovend, zoals cliënten en mantelzorgers van VanThuisUit vertellen:
Tot slot
We zijn bijna aan het einde van ons verhaal. Het is goed om ook nog even te vertellen dat wij dit natuurlijk niet allemaal op eigen houtje bedenken. We werken veel samen met collega's in de zorg. De huisartsen, de thuiszorg, andere verpleeghuisorganisaties, CZ zorgkantoor, Bravis ziekenhuis...
Wist je bijvoorbeeld dat we met het Netwerk Palliatieve Zorg een palliatief zorgpad hebben ontwikkeld? Zodat elke zorgverlener die betrokken is als iemand niet meer kan genezen, op dezelfde manier de wensen van de cliënt uitvraagt. Heel waardevol. In het filmpje hiernaast vertellen collega's Pien en Bart erover.
Wat kun jij doen?
We gaan met alle collega's, vrijwilligers, mantelzorgers en partners verder om wat we hierboven vertellen, te doen. Op de rest van deze website kun je zien wat dat zoal is. En nu je toch al helemaal hier bent aangekomen, bekijk ook nog even dit plaatje en bedenk wat jij kunt doen. Hoe klein ook, we zijn er blij mee!