Vlakbij het centrum van Bergen op Zoom
Het Nieuwe ABG
Warm, gemoedelijk, sfeervol. Drie woorden die vaak in één adem genoemd worden met Het Nieuwe ABG. Het verpleeghuis, op loopafstand van de gezellige Bergse binnenstad, biedt ruimte aan 168 bewoners.
Even binnenkijken...
Woongroepen
Een mantelzorger van Het Nieuwe ABG zei eens: “Fijn dat mama binnen tanteLouise nog zo’n fijne tijd heeft gehad!” Kijk, daar doen we het voor. Het Nieuwe ABG is een grote locatie, maar toch kleinschalig opgezet. Er zijn woongroepen van maximaal acht personen met elk een gezamenlijke huiskamer. In het ABG wonen mensen die vanwege lichamelijke problemen of dementie niet meer zelfstandig kunnen wonen.
Zoveel mogelijk zelf doen
Onze zorg en ondersteuning passen we voortdurend aan op de wensen en op de mogelijkheden van onze bewoners. We ondersteunen ze waar nodig, maar stimuleren ook hun zelfredzaamheid.
Het Nieuwe ABG daagt haar bewoners uit om zoveel mogelijk te blijven leven zoals men dat voor de komst naar het ABG deed. Ook bij geheugenproblematiek. We streven naar ‘leven met dementie in vrijheid’, waarbij we werken met een heldere dagstructuur en aansluiten bij het levensverhaal van onze bewoners.
Een kopje koffie en een potje kaarten
Dé ontmoetingsplek in Het Nieuwe ABG is zonder twijfel het restaurant. Daar kunnen onze bewoners aanschuiven voor een hapje en een drankje, of gewoon een gezellig praatje. Op twee vaste momenten wordt er een maaltijd geserveerd. Daarnaast kan iedereen van de kleine kaart bestellen. Ook mensen van buitenaf zijn van harte welkom: elke dag schuiven er mensen uit de buurt aan voor een heerlijke, verse maaltijd, een kopje koffie of om een potje te kaarten.
Klassieke én nieuwe activiteiten
Vervelen is er voor bewoners van Het Nieuwe ABG niet bij. Er is van alles te doen. Zo heeft Het Nieuwe ABG een biljartzaal, een kleine bibliotheek, een eigen internetcafé, een schilder-, handwerk- houtbewerkingsclub, een jeu-de-boulesbaan en een beeldentuin.
We staan ieder jaar uitgebreid stil bij vastenavond (mét bezoek van d’n Hoogheid en zijn gevolg), organiseren een lentemarkt en hebben diverse themaweken. En wat te denken van een wijnproeverij, klankschalensessies en koffiekamerconcerten. Ook staan we met de geestelijk verzorger stil bij het mentale welbevinden binnen onze locatie. Onze woon-leefondersteuner richt zich op individuele activiteiten met onze bewoners.
Actief op de beweegroute
Bewegen is goed voor lichaam en geest. Daarom heeft Het Nieuwe ABG een heuse ‘beweegroute’. Ook in de beeldentuin staan apparaten om lekker buiten te bewegen. Een wandeling, een rondje op de duofiets of rolstoelfiets: onze bewoners genieten van de bewegingsactiviteiten en staan soms versteld van waartoe ze zelf in staat zijn.
Maak kennis met onze zorgrobot SARA!
Zij stimuleert onze bewoners tot bewegen, helpt bij snoezelen, zingt, biedt geheugentraining en vertelt verhalen. Binnen Het Nieuwe ABG maken we gebruik van technologie en vernieuwingen die het leven van onze bewoners veiliger en comfortabeler maken. En de zorgtaak voor onze medewerkers verlichten, waardoor zij elke dag vol energie zorg kunnen (blijven) leveren aan onze bewoners.
Faciliteiten
- Restaurant met kinderhoek (dagschotel om 12.00 en 16.00 uur; tussen 11.30 en 18.15 uur kan van de kleine kaart gegeten worden)
- Terras
- Beeldentuin (vrij toegankelijk voor iedereen)
- Kapper (op woensdag van 8.30 tot 12.00 uur geopend en op donderdag en vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur)
- Behandelruimte, ook voor mensen die niet bij ons wonen
- Winkel (open van 9.00 tot 12.30 en van 14.00 - 16.00 uur)
- Receptie is aanwezig op weekdagen van 8.00 tot 18.00 uur, op weekenddagen van 9.00 tot 17.00 uur
- Elke maand is er een oecumenische viering in onze kapel
Iets vieren met uw naaste? Dat kan!
Tijdelijk gebouw
Het Nieuwe ABG is een tijdelijk gebouw. Op deze locatie bouwen we in de toekomst een nieuw verpleeghuis. Dat het huidige gebouw tijdelijk is, daar is niets van te merken: Het Nieuwe ABG is van alle gemakken voorzien.
Wist u trouwens dat ABG staat voor Algemeen Burger Gasthuis? Deze naam prijkt nog steeds op het naast het ABG gelegen gebouw, en deed vroeger eerst dienst als gasthuis voor de armen en later als ziekenhuis. Het werd opgericht door de zusters Franciscanesse, waarvan er nog steeds een paar in tante’s ABG wonen. Een waardevol stukje Bergse geschiedenis.