Decubitus: beter voorkomen dan genezen
Decubitus: hoe kan je het herkennen en genezen of, nog beter, voorkomen? Daar ging het symposium voor verzorgenden en verpleegkundigen over, dat tanteLouise gisteren hield.
Doorligwonden
Decubitus, ook wel doorligwonden genoemd, komt vanwege verminderde mobiliteit en een verouderde huid vaak voor bij ouderen en veroorzaakt veel pijn. Daarom steekt tanteLouise tijd en energie in scholing van medewerkers.
Kennis
Er waren gisteren zo'n 60 verzorgenden en verpleegkundigen van verschillende locaties op het symposium. Een decubitusverpleegkundige van QCare, een van onze leveranciers, gaf een basiscursus. "Natuurlijk overleg je met behandelaren als je decubitus vermoedt, maar het is belangrijk om er zelf al enige kennis over te hebben."
Wendy, leerling verpleegkundige op Mariahove: "Hij vertelde bijvoorbeeld dat het van binnenuit ontstaat, en dat je het dus niet direct ziet." De aanwezigen kregen onder andere uitleg over de verschillende categorieën decubitus. En over het verschil tussen vochtletsel en doorligwonden.
Wisselligging en goede voeding
Naast de scholing was er een informatiemarkt waar leveranciers uitleg gaven over de hulpmiddelen die we bij tante gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan speciale matrassen. Een medewerker van QCare: "Je kunt nog zo'n geavanceerd matras hebben, maar je moet óók met wisselligging, houding, druk verminderen en goede voeding bezig zijn."
Het ging over praktische zaken zoals het gebruik van de app bij de BedSense ("Hier zie je of iemand al lang in dezelfde houding ligt") en hoe je een zitkussen juist in een rolstoel legt ("Je moet het maar net weten"). Een hoop interessante informatie dus. Zelfs een paar bewoners kwamen hun licht opsteken op de informatiemarkt!
Vragen over decubitus?
Stel ze aan onze zorgmedewerkers of stuur een mailtje naar onze decubituscommissie.