Je gebruikt een verouderde browser.

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Decubitus: beter voorkomen dan genezen

Decubitus: hoe kan je het herkennen en genezen of, nog beter, voorkomen? Daar ging het symposium voor verzorgenden en verpleegkundigen over, dat tanteLouise gisteren hield.

Doorligwonden

Decubitus, ook wel doorligwonden genoemd, komt vanwege verminderde mobiliteit en een verouderde huid vaak voor bij ouderen en veroorzaakt veel pijn. Daarom steekt tanteLouise tijd en energie in scholing van medewerkers.

Kennis

Er waren gisteren zo'n 60 verzorgenden en verpleegkundigen van verschillende locaties op het symposium. Een decubitusverpleegkundige van QCare, een van onze leveranciers, gaf een basiscursus. "Natuurlijk overleg je met behandelaren als je decubitus vermoedt, maar het is belangrijk om er zelf al enige kennis over te hebben."

Wendy, leerling verpleegkundige op Mariahove: "Hij vertelde bijvoorbeeld dat het van binnenuit ontstaat, en dat je het dus niet direct ziet." De aanwezigen kregen onder andere uitleg over de verschillende categorieën decubitus. En over het verschil tussen vochtletsel en doorligwonden.

Wisselligging en goede voeding

Naast de scholing was er een informatiemarkt waar leveranciers uitleg gaven over de hulpmiddelen die we bij tante gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan speciale matrassen. Een medewerker van QCare: "Je kunt nog zo'n geavanceerd matras hebben, maar je moet óók met wisselligging, houding, druk verminderen en goede voeding bezig zijn."

Het ging over praktische zaken zoals het gebruik van de app bij de BedSense ("Hier zie je of iemand al lang in dezelfde houding ligt") en hoe je een zitkussen juist in een rolstoel legt ("Je moet het maar net weten"). Een hoop interessante informatie dus. Zelfs een paar bewoners kwamen hun licht opsteken op de informatiemarkt!

Vragen over decubitus?

Stel ze aan onze zorgmedewerkers of stuur een mailtje naar onze decubituscommissie.

Ergotherapeuten van de decubituscommissie openen het decubitussymposium
Medewerkers van tanteLouise krijgen informatie over de decubituswijzer van QCare
Een bewoner van Moermont neemt een kijkje op de informatiemarkt
Er zijn verschillende soorten speciale matrassen
Een lid van de decubituscommissie in gesprek met een leverancier
Medewerkers krijgen uitleg over de BedSense app