Je gebruikt een verouderde browser.

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Tante en TWB samen aan de slag met HelpSoq

Echt ‘hip’ was het onderwerp nooit, maar bij tanteLouise en Thuiszorg West-Brabant heeft het aantrekken van steunkousen plots het ‘Wow!-effect’. Beide zorgorganisaties pionieren sinds kort met de HelpSoq, de kersverse winnaar van de Nationale Zorginnovatieprijs.

Zwaar werk

Het handige apparaatje helpt zorgmedewerkers bij het aantrekken van de compressiekousen bij hun clienten, een tijdrovende en lastige klus. Behoorlijk zwaar werk ook. Tot voor kort. Want het kan dus ook anders...

In Nederland maken dagelijks ruim 300.000 mensen, veelal ouderen, gebruik van steunkousen. Het oprollen en aantrekken van deze kousen vergt behoorlijk wat kracht. Wat heet, verzorgenden ervaren het aantrekken van de elastische kousen zelfs als een van hun zwaarste taken.

Rubberen wieltjes

Om deze zorgprofessionals te ontlasten en daarmee de kans op verzuim te verminderen, neemt HelpSoq het zware werk volledig over. De krachtige motor van het apparaat brengt rubberen wieltjes in beweging die de compressiekous in recordtijd oprolt rondom een kunststof ring, die vervolgens over het been wordt geplaatst waarop de steunkous zich moeiteloos laat afrollen. Binnen enkele minuten is klus geklaard.

(Tekst gaat verder onder foto's)

Een medewerker van TWB oefent met de HelpSoq.
Een medewerker van tanteLouise oefent met de HelpSoq.
De HelpSoq heeft een motortje dat de steunkousen oprolt.

Minimale inspanning

Met een tijdwinst van pak ‘m beet zo’n tien minuten per cliënt en dat dan elke dag. Het voordeel kan zelfs nog oplopen want het oprollen van de steunkousen met behulp van de HelpSoq vergt een minimale fysieke inspanning. Voor de zorgmedewerkers, de mantelzorger maar dus ook voor de cliënt zelf. Met een beetje handigheid zou die de steunkousen voortaan misschien zelfs zonder hulp kunnen aantrekken.

Testen

Of dat in de praktijk ook echt zo is, wordt nu getest door teams van zowel tanteLouise als Thuiszorg West-Brabant. De eerste bevindingen met de HelpSoq zijn alvast veelbelovend, zegt ook Jan-Kees van Wijnen, bestuurder bij tanteLouise: ‘Wij denken dat dit product het dagelijks werk voor onze medewerkers een stuk minder belastend maakt en daarmee het werkgeluk kan vergroten. Gebruik van de HelpSoq levert tijdwinst op, leidt tot minder lichamelijke klachten en kan daarmee ziekteverzuim voorkomen.’

Verbeterpunten

Initiatiefnemer Harpert Wouters hoopt met de resultaten van de test in West-Brabant zijn HelpSoq nóg beter te maken, zo zei hij bij de aftrap van deze pilot in het Dag- & Doecentrum van tante’s nieuw zorgconcept VanThuisUit in Steenbergen: "Voor ons is deze praktijktest superspannend. Het is een nieuw product, voor het eerst in serie geproduceerd. We zijn op naar verbeterpunten die er ongetwijfeld nog zullen zijn. Dat willen weten, dat maakt de informatie die tanteLouise en TWB ons vanuit de dagelijkse praktijk leveren, zo ontzettend waardevol."