homepage.label

Hallo, waar kunnen we u mee helpen?

“De mogelijkheden blijven zien om mensen gelukkig te maken”

Tante kijkt verder dan de muren van het verpleeghuis. Met VanThuisUit stimuleren we thuiswonende ouderen om actief en zelfstandig te blijven om zo een opname in het verpleeghuis af te remmen of te voorkomen. Verpleegkundigen active ageing, zoals Ellen Wouts, hebben daarbij een sleutelrol.

"Als je eenmaal gewend bent om te veranderen, dan blijf je veranderen.” Ellen Wouts heeft al 42 dienstjaren in de ouderenzorg achter de rug, maar dat wil niet zeggen dat ze vastgeroest is. Sterker nog, ze begon onlangs vol enthousiasme aan een nieuw avontuur. Nog steeds als verpleegkundige active ageing, maar dan bij VanThuisUit. Dat is toch anders dan in Hof van Nassau waar Ellen met active ageing begon. “In deze functie kan ik al mijn kennis en werkervaring bundelen, maar dan voor een andere doelgroep én in een andere omgeving. Intramuraal geven we mensen al meer de regie in eigen hand binnen de mogelijkheden die het verpleeghuis biedt. In de thuissituatie zijn er meer mogelijkheden op dat gebied. Wij komen bij hen op bezoek, zij bepalen zelf wat er achter de deur gebeurd. ”

Ommezwaai

Ellen zag de ouderenzorg een ommezwaai maken. “Toen ik 42 jaar geleden begon, dat was nog bij het oude ABG, werden mensen indien nodig op bed en stoel gefixeerd om te voorkomen dat ze zouden vallen. En moet je nu eens zien. Nu gaan we mensen in onze verpleeghuizen én in de thuissituatie juist aanleren om in beweging te komen, om daarmee een opname in het verpleeghuis uit te stellen.” Ellen werkte, voordat ze vier jaar geleden terugkeerde bij tanteLouise in Hof van Nassau, onder andere als verpleegkundige in de psychiatrie, thuiszorg, ziekenhuis en lange tijd als palliatief verpleegkundige in een hospice.

Geluk

In het hospice zag Ellen hoe anders de zorg kan zijn als mensen zelf de regie in eigen hand hebben. “De mensen waar ik voor zorgde leerden mij wat de essentie van het leven is. Ze lieten mij inzien hoe belangrijk het is om geluk te vinden in de kleine dingen én om daarbij stil te staan. Ik waardeerde, ondanks de situatie waar zij in zaten, dat ze toch steeds hun eigen keuzes maakten. Zij hielden zelf de regie.” Zo lang mogelijk gelukkig en comfortabel kunnen leven is een groot goed en dat geluk zit niet in status of rijkdom. “Er komen allerlei soorten mensen in een hospice, van directeuren tot zwervers. Maar in het bed ben je allemaal even kwetsbaar, dan maakt het niet meer uit wat je hebt gedaan, of hoeveel geld je hebt. Geluk, comfort en kwaliteit van leven, dat is waar het om draait.”

Pionieren

Met die ervaringen in haar rugzak keerde Ellen terug naar de ouderenzorg. “De zorg bij tanteLouise was inmiddels meer gericht op het in beweging brengen van mensen, vrijheid, niet denken in risico’s maar in mogelijkheden. Dat sloot veel beter aan bij hoe ik toen zelf inmiddels ook in het leven stond.” Samen met Milou Kot ging ze als een van de eerste verpleegkundige active ageing aan de slag bij het -toen splinternieuwe- Hof van Nassau. Gemotiveerd om kwetsbare ouderen met dementie in het verpleeghuis de eigen regie zoveel mogelijk terug te geven. Gedreven om hen geluk terug te laten vinden in de kleine dingen. “We hebben het in de praktijk moeten leren. Dat was pionieren en veel uitproberen.” Toch zag ze al snel resultaat. “Ik kan daar zó van genieten als je met eigen ogen ziet gebeuren dat het werkt.”

Scholing

Momenteel werkt Ellen samen met Fontys aan een scholing voor active ageing. Die opleiding start in februari 2023 en is in de eerste plaats bedoeld voor verpleegkundigen bij tanteLouise. Daarna is de module ook beschikbaar voor andere zorgorganisaties en voor studenten van Fontys. En dat is goed nieuws voor de ouderenzorg. “Ik weet zeker dat er nog zoveel te behalen valt,” zegt Ellen vastberaden “Natuurlijk is het handig als je de locatie mee hebt, zoals op Visserhaven, Hof van Nassau of hier in het Dag- & Doecentrum. Maar door klein te beginnen kun je al grote resultaten bereiken. Doe een stapje terug, denk bij elke vanzelfsprekende handeling: ‘is het écht nodig dat ik dit van de cliënt overneem?’ Begin bijvoorbeeld met het aanleren om zelf de jas aan te trekken. Er zijn bewoners die hun medicatie heel goed innamen met behulp van een medicijndispenser toen ze nog thuis woonden. Het is toch best gek dat wij het helemaal van ze overnemen zodra ze in het verpleeghuis komen wonen?”

VanThuisUit

Ellen staat te popelen om aan de slag te gaan met de VanThuisUit-deelnemers. “Het is een interessante doelgroep voor active ageing en je kunt de mantelzorgers er ook echt actief bij betrekken. Er zijn meer mogelijkheden, we kunnen technologie erbij inzetten en je kunt aan de slag met het opnieuw aanleren van vaardigheden die betekenis aan het leven geven.” Ellen geeft een voorbeeld: “Stel een deelnemer wil heel graag nog baantjes zwemmen, maar kan dat niet meer omdat hij of zij moeite heeft om te weg naar Knotwilg te vinden. Dan kunnen we die route samen aanleren.” Samen met de mantelzorger kijken naar mogelijkheden om de deelnemer in het dagelijks leven actiever en zelfstandiger te laten zijn, hoort ook bij het werk van Ellen. Maar ook het contact met de buren en de omgeving versterken en goede contacten te onderhouden met ondernemers en de gemeente. Ellen: “Alles wat we doen is erop gericht om hen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, actief, zelfstandig én vooral gelukkig. Dat is wat ik wil bereiken. Ik wil de mogelijkheden blijven zien om mensen gelukkig te maken.”

Meer weten over VanThuisUit?

  

Ellen Wouts bezoekt meneer Krijnen voor het screeningsgesprek.