Moermont opent woning voor herstelgerichte zorg
TanteLouise opent in oktober 2023 in woonzorgcentrum Moermont in Bergen op Zoom een woning voor herstelgerichte zorg waar cliënten tijdelijk kunnen verblijven voor revalidatie na ziekenhuisopname. In samenwerking met het Centrum voor Geriatrische Revalidatie Zorg (GRZ) van tanteLouise, wordt de woning voorzien van alle benodigde faciliteiten en expertise.
Doelgroep
De woning in Moermont is specifiek bedoeld voor mensen die na ziekenhuisopname zorg, behandeling en therapie nodig hebben om herstel te bevorderen en waarvan nog niet zeker is of zij uiteindelijk weer terug naar huis kunnen (zogeheten indicatie zzp 9b). Sabrina Alleman, teamleidster van de woning: “Het doel is wel dat mensen weer verantwoord naar huis kunnen. Maar als dit niet mogelijk blijkt te zijn, kunnen ze snel doorstromen naar een passende plek bij tanteLouise in het verpleeghuis.”
De nieuwe woning maakt gebruik van de expertise en ervaring van het GRZ, de revalidatieafdeling van tante in het Bravis ziekenhuis.
Belangrijkste voordeel
“Eén van de belangrijkste voordelen van het centraliseren van de herstelgerichte zorg binnen Moermont is dat alle specifieke kennis en expertise aanwezig is. Zo kunnen we de cliënt de best mogelijke zorg en begeleiding bieden”, aldus Sabrina.
Tijdelijk thuis voor 8 cliënten
De woning heeft acht appartementen, een woonkamer met keuken en een dakterras. Nu staat het nog helemaal leeg, maar de komend tijd wordt het flink opgeknapt. De appartementen worden volledig gemeubileerd.
Behandelingen
Aan de linkerkant van de lange gang komen hulpmiddelen zoals de Silverfit en een brugleuning om oefeningen te kunnen doen. Behandelaren kunnen zo meerdere mensen tegelijk begeleiden bij hun training. “Natuurlijk komt er ook een schilderijtje hier en daar. We gaan het Brabants gezellig maken. Gastvrijheid is hier ontzettend belangrijk”, vertelt Sabrina.
Zelfredzaamheid
Bij tanteLouise ligt de focus op zelfredzaamheid. We kijken eerst naar wat de cliënt nog zelf kan en daarna kijken we welke ondersteuning er nodig is. Cliënten doen hier net als thuis, eventueel met hulp van hun naaste(n), zoveel mogelijk zelfstandig. Denk aan het zetten van een bakje koffie of het bereiden van de maaltijd. “Als iemand bijvoorbeeld tot 11.00 uur wil uitslapen en wat later wil lunchen, dan moet dat gewoon kunnen.”
Om zo goed en snel mogelijk te herstellen stelt de specialist ouderengeneeskunde bij opname doelen op. Deze worden wekelijks geëvalueerd en indien nodig bijgesteld. Bij de behandeling is een multidisciplinair team betrokken, van onder meer de arts, behandelaren en de verzorging.
Het streven is altijd om weer terug naar huis te keren. Als dat niet mogelijk is kijken we naar andere opties, bijvoorbeeld een passende plek binnen tanteLouise.
Campus voor medewerkers en vrijwilligers
Het nieuwe team krijgt voor de opening van de woning gezamenlijk drie dagen les en coaching. Sabrina: “Het is belangrijk dat iedereen vanaf het begin volgens dezelfde visie gaat werken. Tijdens de campus gaan we samen processen wegzetten, taken verdelen, kijken welke innovaties we kunnen inzetten en afspreken hoe we zo goed mogelijk kunnen samenwerken met behandelaren en mantelzorgers.”
Vrijwilligers mogen ook deelnemen aan de campus. Een stukje wandelen, een rondje op de duofiets: ze zijn een onmisbare aanvulling in het revalidatieproces van de client. Ook zij moeten de visie ademen. “Ik wil dat het één sterk team wordt die goed op elkaar ingespeeld is.”