Je gebruikt een verouderde browser.

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

TanteLouise gaat meer afval scheiden

Onze verpleeghuizen Bosgaard en Hof van Nassau zijn 1 oktober gestart met het apart weggooien van plastic/drankkartons en etensresten. Na de pilot op deze locaties, gaat in 2024 ook de rest van tanteLouise meer afval scheiden. Wist jij dat de blauwe handschoenen die we in de zorg gebruiken, van rubber zijn en dus bij het restafval gaan?

In de green deal van onze sector hebben we afgesproken dat we als zorgorganisatie duurzamer gaan werken. In de jaarplannen van al onze locaties voor 2024 is het een terugkerend thema. Onderdeel daarvan is meer afval scheiden; tot nu toe zamelt tanteLouise alleen papier, glas en statiegeldflessen apart in van restafval. Afval scheiden is een stuk beter voor het milieu, want gescheiden afval kan beter gerecycled worden.

Ambassadeurs in groene shirts

Sinds vorige week gooien collega's van Bosgaard en Hof van Nassau ook plastic en drankkartons (PD) en swill, oftewel etensresten, apart weg. Een team van ambassadeurs heeft de pilot de afgelopen maanden voorbereid. Denk aan de juiste bakken bestellen, een handige werkwijze bedenken en afspraken maken. In de eerste week liepen de ambassadeurs rond in groene shirts. Dat viel wel op, aldus Elene Verberk, medewerker dagbesteding bij Bosgaard en ambassadeur afval: “Mensen stelden vooral veel vragen over wat waarbij moet.”

Blauwe handschoenen bij restafval

Wist je bijvoorbeeld dat de blauwe handschoenen die in de zorg worden gebruikt, niet bij plastic mogen? Die zijn van rubber en horen bij het restafval. 

Veelbelovend

Hoewel het altijd even aanpassen is, zijn de eerste resultaten van de pilot veelbelovend. Jeroen de Reus, coördinator facilitair en ambassadeur in Hof van Nassau: “We zagen binnen één week tijd al een groot verschil ten opzichte van het restafval. En het geeft ons ook meer inzicht in hoe bewoners gegeten hebben, doordat we swill apart inzamelen.” Goed bezig, collega's!

Ambassadeurs afval van Bosgaard
Ambassadeurs afval van Hof van Nassau
Bewoners van Bosgaard helpen regelmatig mee het afval weg te brengen
Bewoners van Bosgaard helpen regelmatig mee het afval weg te brengen
Bewoners van Bosgaard helpen regelmatig mee het afval weg te brengen