Familie schenkt tante de kunststukken van Piet van Gaans

 In Algemeen

Zelf kon hij maar niet begrijpen waarom er zoveel mensen dood gingen, om hem heen. Daarvoor was het leven toch te mooi, daarvoor had Piet van Gaans (‘Witte gij wie d’r dòòd is?) het zelf nog veel te goed naar zijn zin. Als hij maar lekker bezig kon zijn in zijn kamer in Het Nieuwe ABG. Liefst met luciferstokjes, want daarmee toverde hij wereldwonderen.

De mooiste gebouwen: van Notre Dame tot Taj Mahal, van Eiffeltoren tot de Tower Bridge. Maar ook voor een replica van een beroemde raderboot of oud-Hollandse molen draaide Piet zijn hand niet om. Mesje, snijplankje en een flesje lijm, meer was niet nodig. Nou ja, een asbakje met daarin zijn onafscheidelijke sigaar met het eeuwige vuur. Dat is nu gedoofd. Plotseling. Piet van Gaans overleed in de vroege ochtend van 18 juli. Zijn hart, waar hij al zo lang ruzie mee had, liet hem definitief in de steek. Zijn zoon Fred, die altijd voor de materialen en de ontwerptekeningen zorgde, al moest hij daarvoor naar Turnhout, zegt dat de familie de herinnering aan de markante Bergenaar graag levend wil houden. Beelden van Piet en zijn levensverhaal blijven bewaard op de website van tante. En de kunstwerken die hij van luciferstokjes maakte (chic gezegd: de complete collectie Van Gaans), blijven in Het Nieuwe ABG. Voor altijd…