Tante zet ‘m op: meer muziek in het leven van cliënten

 In Algemeen
Het is één van de vele voorstellen die in het kader van het project Waardigheid en Trots vorig jaar is ingediend: extra muziek in het leven van onze cliënten brengen. Inmiddels is er een proef gestart en kunnen veel bewoners al genieten van hun favoriete muziek. Hoe dat werkt? “Met de input van de mantelzorger of familie en de zorgmedewerkers stellen wij een persoonlijke afspeellijst samen. Deze input is erg belangrijk, want zij kennen de muzikale voorkeuren van de bewoner natuurlijk het best”, vertelt muziektherapeut Thirza Sprinkhuizen. “De favoriete muziek kan op specifieke momenten via een koptelefoon worden aangeboden. Bijvoorbeeld voor het bieden van een rustmoment”, vertelt Thirza verder.

Waarom meer muziek?
Muziek roept emoties op en brengt specifieke herinneringen tot leven. Vaak vrolijk, maar net zo goed verdrietig. Het kleurt de stemming van ieder mens en heeft grote invloed op ons gedrag, zeker bij mensen die lijden aan dementie. Professor Dr. Erik Scherder heeft aangetoond dat het deel in de hersenen dat muziek verwerkt, niet door dementie wordt aangetast. Voor mensen met dementie is muziek daarom een belangrijke bron om voeling te houden met hun identiteit en waardigheid. Daarnaast zorgt muziek ook voor andere positieve effecten:

  • Het verlaagt de hartslag en bloeddruk door een kalmerend, stressverlagend effect
  • Het maakt endorfine aan dat als pijnstiller en stemmingsverbeteraar werkt
  • Het vermindert de productie van hormonen die gerelateerd zijn aan stress en angst en het verhogen van de immuniteit
  • Het vermindert het gevoel van isolatie
  • Het verbetert de stemming, het gedrag, het cognitief functioneren en de sociale vaardigheden

Meer weten?
Heeft u vragen over het project of wilt u meer weten? Neem gerust contact op met een van de muziektherapeuten via muziektherapie@tantelouise.nl.