De vraag was eenvoudig, de uiteindelijke keuze een stuk lastiger…

 In Algemeen

Talloze Steenbergenaren reageerden op onze oproep om een naam te bedenken voor het nieuwe verpleeghuis dat tanteLouise bouwt op de plaats van de vroegere Lindenburgh. De oproep leverde meer dan tweehonderd suggesties op, van heel chic tot doorsnee, van heel grappig tot historisch verantwoord. De naam die uiteindelijk is gekozen behoort absoluut tot die laatste categorie:

Hof van Nassau

Voor wie er niet mee is grootgebracht eerst maar eens een klein lesje in lokale geschiedenis. Geen toekomst zonder verleden, tenslotte. Steenbergen is al vanaf 1458 een Nassaustad en trad in 1963 toe tot de Unie van Oranjesteden, een select clubje dat een nauwe band heeft met ons koningshuis. Koning Willem-Alexander voert ook de titel Heer van Steenbergen, dat in vroeger tijden een serieuze vestingstad was, stervormig, compleet met grachten en ravelijnen. Meest prominente verdedigingswerk was het Nassaubolwerk en precies daar bouwt tanteLouise haar nieuwe verpleeghuis. Vandaar de naam.

Voor wie we er niet genoeg van kan krijgen: met het nieuwe verpleeghuis op die locatie raakt tanteLouise ook nog eens aan de naam Steenbergen zelf. Hoewel de meningen daarover zijn verdeeld, beweert een aantal historici dat de naam Steenbergen, toen nog gelegen aan open water, is te herleiden naar twee afzonderlijke woorden. Steen staat in die theorie voor een versterkte hoeve of kasteel, bergen (of borgen) voor een beschutte en veilige haven. En laat dat nu precies zijn wat tante met Hof van Nassau biedt aan 120 (kwetsbare) ouderen: een imposant gebouw als veilige plek aan de haven.

Tussen alle inzendingen werd de naam Hof van Nassau twee keer genoemd. Hans Slokkers uit Kruisland opperde de naam, net als Heleen Bernhardi. Als gastvrouw stuurde zij de naam in namens het team van horecamedewerkers van, jawel… de tijdelijke Lindenburgh. Hoe leuk is dat: werken in misschien wel het mooiste verpleeghuis van het land, waarvan je notabene de naam zelf hebt bedacht!

De twee ‘prijswinnaars’ hebben inmiddels persoonlijk bericht gehad en ontvangen later nog een passende attentie. Deze week nog worden de diverse media ingelicht. TanteLouise wilde graag een nieuwe naam omdat het Hof van Nassau in niets lijkt op de oude Lindenburgh. Het nieuwe verpleeghuis wordt een parel aan de haven, gebouwd volgens de laatste inzichten en voorzien van de modernste zorgtechnologie. Daarbij wordt in Hof van Nassau gewerkt op basis van een weliswaar beproefde, maar wel geheel andere visie.

Voor het zover is, wordt er op het terrein aan de haven keihard gewerkt om Hof van Nassau tijdig klaar te hebben. Op deze recente luchtfoto is te zien hoe ver het werk gevorderd is. Wie met eigen ogen een kijkje wil nemen kan dat zaterdag 2 juni doen tijdens de landelijke Dag van de Bouw. In het kader daarvan stellen Bouwgroep de Nijs-Soffers en tanteLouise het bouwterrein aan de Lindenburghlaan open voor publiek. Tussen 10.00 en 15.00 uur kan iedereen een kijkje nemen.

Locatiemanager Marcha Kwisthout, coördinator facilitair Marleen Arensman en projectleider Nadine Verheuvel laten al wat zien van de toekomstige inrichting van de woningen en appartementen, het restaurant en de riante binnentuin. Wie worstelt met bouwtechnische vragen kan voor tekst en uitleg aankloppen bij manager vastgoed Wilfried Aper of bij gastheer Jeroen de Nijs.