Vrijwilliger Cor: ‘Als iedereen me gedag zegt, is mijn dag weer goed’

 In Geen onderdeel van een categorie

Als zaterdag 11 januari Onze Stede haar gloednieuwe restaurant officieel opent, dan is Cor – zeker weten – van de partij. Cor Krijnen (75) werkt al elf jaar als vrijwilliger bij tanteLouise. Bijna dagelijks is hij in de weer in en rondom het woonzorgcentrum in hartje Steenbergen. Een echte win-winsituatie: Cor blijft lekker aan de gang en de bewoners hebben aan hem niet alleen prettig gezelschap, maar ook een tuin- en klusjesman uit duizenden.

Vrijwilliger Cor Krijnen in het gloednieuwe restaurant van Onze Stede.

Vrijwilliger Cor Krijnen in het gloednieuwe restaurant van Onze Stede.

Officieel is Cor de tuinman. Hij onderhoudt het groen en de stenen rondom Onze Stede en zorgt ervoor dat de bewoners in de zomer lekker buiten kunnen zitten. In de praktijk doet hij echter nog zoveel meer. Post rondbrengen bij de buurtbewoners, maar ook neemt hij de bewoners mee voor een jaarlijks uitje naar de moestuin van de chefkok. Eigenlijk is Cor gewoon onderdeel van de inventaris. ‘Laatst vroeg een medewerker nog aan me: Cor, hoeveel statafels hebben we eigenlijk? Drie, zeg ik dan. Dat soort dingen weet ik inmiddels wel.’

Bezig blijven

Cor kwam elf jaar geleden bij tante terecht toen hij pal tegenover Onze Stede kwam wonen. ‘Ik kwam kennismaken met mijn nieuwe buren en ze vroegen: is onze tuin niks voor jou?’ Cor hapte meteen toe. Na veertig jaar als vrachtwagenchauffeur is het vrijwilligerswerk voor hem een fijne manier om bezig te blijven.

‘Dit werk brengt me onder de mensen. Als iedereen me hier gedag zegt, is mijn dag goed.’ Na zijn ronde buiten gaat hij ‘met de mannen’ een potje biljarten of een bakje koffie drinken. ‘Dan praten we over het weer en over onze gezondheid.’ Cor probeert bewoners altijd enthousiast te maken voor de tuin. ‘Ik zeg: kom, we gaan even buiten kijken. Of ik laat ze de kleur van de bloemen kiezen.’

Betrokken

Hoe betrokken Cor is, blijkt wel uit de knipselmap die hij al jaren bijhoudt. Er staan foto’s in van het afscheid van andere vrijwilligers of medewerkers, van uitjes met de bewoners en van die keer dat Cor en twee bwoners van Onze Stede werden gefilmd door ZuidWest TV. ‘Dat zijn bijzondere herinneringen.’

Toen Cor net begon als vrijwilliger bij Onze Stede, ging hij naar elke uitvaart als een bewoner overleed. ‘Daar ben ik mee gestopt. Dat deed elke keer zo’n zeer. Nu neem ik afscheid in het verzorgingshuis.’

Wielrennen

Vanwege zijn leeftijd werkt Cor inmiddels niet meer zoveel als tien jaar geleden. Toen stond hij al om zes uur in de morgen op om de heggen te knippen. Maar nog steeds is hij bijna dagelijks in Onze Stede te vinden. Behalve op zondagmiddag. Dan kijkt Cor thuis naar het wielrennen.

In deze rubriek laten we maandelijks een vrijwilliger aan het woord om te vertellen over zijn of haar werk. Voor tanteLouise zijn vrijwilligers onmisbaar. Ook vrijwilliger worden? TanteLouise biedt legio mogelijkheden. Kijk op deze pagina!