Tante’s kletstenten: elkaar toch kunnen zien

 In Geen onderdeel van een categorie

Sinds enkele weken heeft tanteLouise op al haar locaties ‘kletstenten’. De naam zegt het al: een tent waar onze bewoners even kunnen kletsen met hun naasten. Het is dan wel niet hetzelfde als gewoon kunnen binnenlopen op onze locaties, maar maakt het wel mogelijk om elkaar in het echt te zien en te spreken.

Net als andere zorgorganisaties verzint tanteLouise manieren om contact te houden met de buitenwereld, nu onze locaties vanwege het coronavirus zijn gesloten voor bezoek. Eerst met bijvoorbeeld beeldbellen. En sinds twee weken heeft elke locatie van tanteLouise een heuse kletstent.

Het concept is simpel: buiten de locatie staat een tent met een transparant zeil erin. Aan de ene kant zit de bewoner en aan de andere kant is plek voor twee bezoekers. Op afspraak kunnen mantelzorgers langskomen. Elke locatie regelt zelf het bezoekschema.

Een echt gesprek

Gerrie Nagtzaam (rechts) en haar zus op bezoek bij hun moeder.

‘We wisten van tevoren niet of mijn moeder er goed op zou reageren, maar het viel ons niet tegen’, vertelt Gerrie Nagtzaam, wiens 98-jarige moeder in De Beukenhof in Putte woont. ‘Ze verstond ons de eerste keer niet zo goed, maar toen ze een foto zag van mijn tweejarige kleinzoon zei ze: ‘Daar zou ik 1.000 gulden voor geven.’ Het was fijn om haar na al die weken van dichtbij te zien. En de keren erop konden we echt een gesprek met haar voeren.’

Babbelbus

Voor het Centrum voor Geriatrische Revalidatie Zorg (GRZ) staat geen kletstent, maar een Babbelbus. Bezoek stapt in via de voorzijde van de bus, en de cliënt via de lift aan de achterzijde. Net als in de kletstenten hangt er een doorzichtig zeil. De bus is nu drie weken in gebruik en bevalt goed, vertelt teamleidster Miranda Mentzij. ‘Het wordt heel goed ontvangen. Mensen verblijven hier maar tijdelijk en hoeven hun familie dus niet altijd even lang te missen, maar ook zij stellen dit erg op prijs.’

Lees ook over de kletstenten in BN DeStem en Trouw. Meer informatie over hoe tanteLouise omgaat met het coronavirus lees je op deze pagina.

Tante's Kletstenten