Ramadan tijdens coronacrisis: “Ik vier het dit jaar thuis met mijn gezin”

 In Geen onderdeel van een categorie

Aanstaande zondag zit de ramadan erop en dat wordt gevierd met het Suikerfeest. Maar hoe was dat, als verzorgende meedoen aan de ramadan tijdens de coronacrisis? We vroegen het Zuleyha Yasar, verzorgende bij tanteLouise.

Nu we thuis bijna geen bezoek mogen ontvangen en de moskeeën gesloten zijn, zal het Suikerfeest dit jaar anders zijn dan gewoonlijk. “Normaal is het bij ons thuis een zoete inval. De deur staat wagenwijd open en iedereen valt binnen om elkaar een gezegend feest te wensen. Dat zal dit jaar niet zo zijn en dat is geen prettig gevoel, want feest vier je met elkaar”, vertelt Zuleyha, die normaal gesproken op de Turkse dagopvang in Avondvrede werkt. Die is nu gesloten, maar dat betekent niet dat ze de cliënten niet meer spreekt. “Je moet ze wel in het vizier blijven houden, dus ik bel ze regelmatig om te kijken hoe het met ze gaat en of ze iets nodig hebben. Zeker nu tijdens de ramadan, want dan denk je nog veel meer aan je medemens en aan hoe je ze kunt helpen.” Zo’n gesprek is soms best emotioneel, zegt Zulehya. “De cliënten bidden iedere dag dat deze situatie snel over is en weer naar de dagbesteding kunnen komen, want ze missen het zo erg.”

Werken in de zorg tijdens de ramadan

Nu de Turkse dagopvang gesloten is, werkt Zulehya op twee andere locaties van tanteLouise: Het Nieuwe ABG en Moermont. Maar ook tijdens werktijd gelden de regels van de ramadan: tussen zonsopkomst en zonsondergang wordt er niet gegeten of gedronken. “Ik vind het fijn dat ik gewoon aan het werk ben, want juist als ik actief bezig ben, gaat het goed. Maar het werken in de zorg is soms ook wel belastend. Geuren zijn bijvoorbeeld veel sterker en daar kun je misselijk van worden. Dat ik overdag niet mag eten of drinken vergeet ik. Je stelt jezelf erop in en dan ga je er ook voor. Maar ’s avonds is het eerste wat ik doe twee glazen water drinken hoor, dat smaakt dan zo zoet!”

Ouderen en de ramadan

Volgens de Koran zijn ouderen niet verplicht om te vasten. Toch zijn er nog genoeg die dat wel doen. Ook bij tanteLouise. Bijvoorbeeld de 91-jarige mevrouw Duzgun (zie foto), bezoekster van de dagverzorging in Moermont. Bijzonder, want ondanks dat ze Alzheimer heeft: de ramadan vergeet ze niet. Zuleyha: “Ze is ook nog zo actief. Soms denk ik weleens, wij jongeren kunnen niet aan haar tippen.”

Hoe Zuleyha het Suikerfeest gaat vieren? “De Koran zegt: blijf tijdens een pandemie waar je bent. Zoek het gevaar niet op, maar breng het gevaar ook niet naar buiten. Ik ga het dus thuis vieren met mijn gezin. Uiteraard wel met lekkere hapjes zoals baklava.”

TanteLouise wenst alle medewerkers, vrijwilligers en cliënten die meedoen nog veel succes en alvast een heel fijn Suikerfeest. Volgende week vieren we dat met een lekkere traktatie… Eid Mubarak!